Operation Storm


Uvod


U odjeljku pred vama predstavljene su informacije o predmetu vođenom pred MKSJ-om u vezi sa zločinima počinjenim u Hrvatskoj tokom vojne kampanje poznate pod nazivom operacija Oluja, koju su hrvatske snage provele početkom augusta 1995. godine. U istom odjeljku možete pronaći izbor iz arhivskog materijala i video priče izrađene u produkciji Programa Mehanizma za informisanje (PMI) zajednica pogođenih sukobom.

MKSJ je optužio sljedeće osobe za zločine počinjene tokom operacije Oluja:


Izbor predmeta


Ante GotovinaIvan ČermakMladen Markač

Gotovina et al. (IT-06-90)

Podaci o predmetu │  Izbor dokumenata │  Video zapisi


Izbor iz arhivskog materijala


Odabrani arhivski materijal mehanizma sastoji se od audio-vizualnih dokaza uvrštenih u spis tokom suđenja pred MKSJ-om u predmetu vezanom za zločine počinjene tokom operacije Oluja, u ljeto 1995. Pri korištenju arhivskog materijala Mehanizma, molimo navedite sljedeće: "Snimke ustupio MRMKS". Za materijal koji je zaštićen autorskim pravima trećih strana, molimo Vas da od njih zatražite dozvolu za korištenje.
Odabrani arhivski materijal moguće je preuzeti preko platforme Microsoft OneDrive na sljedećem linku.


Video priča u produkciji PMI


Operation Storm

Operacija Oluja, vojna kampanja koju su hrvatske snage provele početkom augusta 1995. godine, dovela je do egzodusa i smrti srpskih civila iz regije Krajine u Hrvatskoj, te spaljivanja i uništavanja njihove imovine.

Operacija Oluja