Posjete

Osobe iz javnosti su dobrodošle da posjete Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove (dalje u tekstu: Mehanizam) u njegovim ograncima u Arushi i u Haagu. Redovno radno vrijeme ogranka u Arushi je od 08:30 do 17:30 sati od ponedjeljka do četvrtka i od 08:30 do 14:00 sati petkom. Redovno radno vrijeme ogranka u Haagu je od 09:00 do 17:30 sati od ponedjeljka do petka. Posjetioci u dobi od 16 i više godina mogu posmatrati javne rasprave s javnih galerija sudnica. Za više informacija o datumima zakazanih ročišta, molimo vas da konsultujete Sudski kalendar.

Mehanizam takođe nudi organizovane grupne posjete. O tome možete saznati više u odjeljku Grupne posjete dolje.

Praktične informacije

Arusha

U Arushi je dostupan ograničen prostor za parkiranje u sklopu zgrade Mehanizma. Posjetioci takođe mogu parkirati izvan parkinga zgrade Mehanizma i ulaziti pješice.

Na ulazu zgrade Mehanizma u Arushi, bićete zamoljeni da predočite važeću ličnu ispravu s fotografijom i da prođete bezbjednosnu provjeru, uključujući detektor za metal. Zatim će vam biti izdata propusnica za ulaz u zgradu Mehanizma.

Sudnica se nalazi s lijeve strane od glavnog ulaza. Toaleti se nalaze na ulazu u sudnicu.

Haag

U Haagu, posjetioci se ljubazno umoljavaju da koriste glavni ulaz koji se nalazi na adresi Churchillplein 1. Molimo vas da imate u vidu da parking nije obezbijeđen. Posjetioci mogu koristiti prostore za parking koje nudi World Forum, kao i one na okolnom području.

Na ulazu u zgradu Mehanizma u Haagu, bićete zamoljeni da predočite važeću ličnu ispravu s fotografijom i da prođete bezbjednosnu provjeru, uključujući detektor za metal. Zatim ćete ući u zgradu i pristupiti šalteru za informacije u auli kako biste dobili propusnicu za ulaz u sudnice.

Sudnice se nalaze iza šaltera za informacije u auli. Toaleti se nalaze iza šaltera za informacije na lijevoj i na desnoj strani.

Opšte upute

Javne galerije i prostorije u oba ogranka imaju mogućnost pristupa za invalidska kolica.

Molimo vas da imate u vidu da hrana, piće, kamere, mobilni telefoni, uređaji za audio snimanje i druga elektronska oprema nisu dozvoljeni u javnim galerijama sudnica. Takve predmete je moguće predati službenicima obezbjeđenja Mehanizma i ostaviti ih u ormarićima s bravom koji vam stoje na raspolaganju na glavnom ulazu. Ako odlučite da koristite ormariće koje vam stavlja na raspolaganje Mehanizam, molimo vas da planirate dodatno vrijeme za pohranjivanje vaših predmeta, te vas podsjećamo da Mehanizam neće snositi odgovornost za izgubljene predmete ili oštećenja bilo kog predmeta ili opreme.

U zgradama mehanizma nije dozvoljeno filmsko snimanje, audio snimanje ni fotografiranje.

Kao i u mnogim nacionalnim jurisdikcijama, posjeta sudu podliježe određenim pravilima, uključujući ona koja su dolje navedena.

Prisustvo raspravama

Prije ulaska u sudnicu, bićete podvrguti još jednoj bezbjednosnoj provjeri, pomoću detektora za metal.

U sudnici, od posjetilaca se očekuje da se pridržavaju pravila ponašanja. Od svakog u sudnici, uključujući osobe na javnoj galeriji, očekuje se da ustane kada sudski poslužitelj najavi ulazak sudija i da stoji dok sudije ne zauzmu svoja mjesta. Ova procedura se ponavlja na kraju sjednica.

Iako ne postoji formalni kodeks odijevanja za posjetioce, ljubazno vas molimo da budete primjereno odjeveni. Osobama koje nose provokativnu odjeću ili ističu oznake ili slike koje mogu dovesti do ometanja ili su uvredljive neće biti dozvoljeno da uđu u zgradu. Molimo vas da imate u vidu da predsjedavajući sudija može naložiti uklanjanje osoba s javne galerije u slučaju bilo kakvog ometanja. Dok se nalaze u zgradi, posjetioci se ljubazno umoljavaju da se pridržavaju uputstava službenika obezbjeđenja.

Postupak možete pratiti na jeziku koji se koristi u sudnici, na engleskom ili na francuskom. Kanali za razne jezike označeni su na javnoj galeriji. Na raspolaganju vam stoje slušalice.

U Arushi, sudnica je redovno otvorena od 08:30 do 17:30 sati od ponedjeljka do četvrtka i od 08:30 do 14:00 sati petkom. U Haagu, sudnice su redovno otvorene od 09:00 do 17:30 sati od ponedjeljka do petka. Za više informacija o rasporedima rasprava, molimo vas da konsultujete Sudski kalendar.

Molimo vas da imate u vidu da djeci ispod 16 godina nije dozvoljen ulaz na javne galerije, osim po prethodnom odobrenju predsjedavajućeg sudije u postupku.

Grupne posjete

Mehanizam prima grupne posjete i u skladu s tim priprema odgovarajuće aranžmane. Posjete su besplatne i sastoje se od interaktivnog uvoda osoblja Službe za odnose s javnošću, te mogućnosti posmatranja rasprave (zavisno od sudskog rasporeda i dostupnog prostora na javnoj galeriji), kao i obilaska sudnice, ukoliko je to moguće. Mehanizam može takođe organizovati predavanja i diskusije o konkretnim temama s predstavnicima raznih organa Mehanizma (sudskih vijeća, Tužilaštva, Sekretarijata), u skladu s interesovanjima grupa.

Ako ste zainteresovani da rezervišete posjetu za vašu grupu, molimo vas da popunite Obrazac za grupne posjete i dostavite ga e-mailom najmanje šest sedmica prije vaše predviđene posjete. Iz praktičnih razloga broj posjetilaca po grupi ne bi trebao da bude veći od 25 osoba. Kako bi se poštovali bezbjednosni kriterijumi, takođe ćete morati da dostavite spisak imena svih posjetilaca sa brojevima pasoša Službi za odnose s javnošću najmanje jednu sedmicu prije posjete.

Za vrijeme boravka u zgradi, od posjetilaca koji su u grupi očekuje se da se pridržavaju istih pravila kao i drugi posjetioci.

Za više informacija, molimo vas da kontaktirate Službu za odnose s javnošću e-mailom na adresu mict-registryarusha@un.org (ogranak u Arushi) ili mict-external-relations@un.org (ogranak u Haagu).