Kosovo Crimes 1999


Uvod


U odjeljku pred vama predstavljen je pregled predmeta vođenih pred MKSJ-om u vezi sa zločinima počinjenim u opštinama Kosova, u proleće 1999. godine. U istom odjeljku možete pronaći izbor arhivskog materijala i video priče izrađene u produkciji Programa Mehanizma za informisanje (PMI) zajednica pogođenih sukobom.

MKSJ je za zločine počinjene u kosovskim opštinama u proljeće 1999. osudio sljedeće osobe:

Jedan optuženi je oslobođen krivice za zločine počinjene u kosovskim opštinama (Milan Milutinović).
Jedan optuženi je preminuo prije nego što je presuda mogla biti izrečena (Slobodan Milošević).


Izbor predmeta


Nikola SainovicDragoljub OjdanicNebojsa PavkovicVladimir LazarevicSreten LukicMilan Milutinovic

Šainović et al. (IT-05-87) (Milutinović et al.) et al.

Podaci o predmetu │ Izbor dokumenata │ Video zapisi


Vlastimir Djordjevic

Đorđević (IT-05-87/1)

Podaci o predmetu  │ Izbor dokumenata │ Video zapisi


Slobodan Milosevic

Slobodan Milošević (IT-02-54)

Podaci o predmetu  │  Izbor dokumenata │  Video zapisi


Izbor iz arhivskog materijala


Odabrani arhivski materijal Mehanizma sastoji se od audio-vizualnih dokaza uvrštenih u spis tokom suđenja pred MKSJ-om u predmetima po optužnicama za zločine počinjene u opštinama Kosova u proleće 1999. godine. Pri korištenju arhivskog materijala Mehanizma, molimo navedite sljedeće: "Snimke ustupio MRMKS". Za materijal koji je zaštićen autorskim pravima trećih strana, molimo Vas da od njih zatražite dozvolu za korištenje.

Odabrani arhivski materijal moguće je preuzeti preko platforme Microsoft OneDrive na sljedećem linku.


Video priče u produkciji PMI:


Pamtimo žrtve sa Kosova

"Znao sam da je beba živa jer sam čuo njen plač. Pokušao sam da je spasem, ali nisam uspeo." U svedočenju pred MKSJ-om svedok Dren Caka opisao je zašto nije mogao da spase svoju sestru, koja je bila beba, za vreme ubistva u Đakovici, počinjenog u noći između 1. i 2. aprila 1999. Dren Caka, tada desetogodišnji dečak, jedini je preživeo zločin u Đakovici u kojem su pripadnici MUP-a Srbije ubili 20 kosovskih Albanaca, uglavnom žena i dece, među kojima njegovu majku i tri sestre. MKSJ je za zločine na Kosovu osudio šestoricu visokih srpskih zvaničnika.

Remember Kosovo Victims


Pamtimo žrtve sa Kosova

"Oni su samo deca." Bile su to poslednje reči 43-godišnje Shefkate Bogujevci pre nego što su 28. marta 1999. pripadnici srpske paravojne jedinice "Škorpioni" otvorili vatru i ubili 14 albanskih žena i dece iz porodica Bogujevci, Llugaliu i Duriqi. Saranda i Fatos Bogujevci dvoje su od petoro dece koji su preživeli ubistvo. Oni su svedočili na suđenju generalu MUP-a Srbije Vlastimiru Đorđeviću koji je za taj u druge zločine na Kosovu osuđen na 18 godina zatvora.

Pamtimo žrtve sa Kosova