Stupni Do Crimes


Uvod


U odjeljku pred vama predstavljen je pregled predmeta vođenih pred MKSJ-om u vezi sa zločinima počinjenim u oktobru 1993. godine u mjestu Stupni Do, kod Vareša, u srednjoj Bosni i Hercegovini. U istom odjeljku možete pronaći izbor iz arhivskog materijala i video priče izrađene u produkciji Programa Mehanizma za informisanje (PMI) zajednica pogođenih sukobom.

Zločini počinjeni u Stupnom Dolu procesuirani su u tri predmeta pred MKSJ-om:


Izbor predmeta


Jadranko PrlicBruno StojicSlobodan PraljakMilivoj PetkovicValentin CoricBerislav Pusic

Prlić et al. (IT-04-74)

Podaci o predmetu │  Izbor dokumenata│  Video zapisi


Dario KordicMario Cerkez

Kordić & Čerkez (IT-95-14/2)

Podaci o predmetu  │  Izbor dokumenata │  Video zapisi


Ivica Rajic

Ivica Rajić (IT-95-12)

Podaci o predmetu  │  Izbor dokumenata │  Video zapisi


Izbor iz arhivskog materijala


Odabrani arhivski materijal Mehanizma sastoji se od audio-vizualnih dokaza uvrštenih u spis tokom suđenja pred MKSJ-om u predmetima po optužnicama za zločine počinjene u mjestu Stupni Do u oktobru 1993. godine. Pri korištenju arhivskog materijala Mehanizma, molimo navedite sljedeće: "Snimke ustupio MRMKS". Za materijal koji je zaštićen autorskim pravima trećih strana, molimo Vas da od njih zatražite dozvolu za korištenje.
Odabrani arhivski materijal moguće je preuzeti preko platforme Microsoft OneDrive na sljedećem linku.


Video priče u produkciji PMI


Zločini u Stupnom Dol

Dana 23. oktobra 1993. godine, jedinice Hrvatskog vijeća obrane (HVO) napale su selo Stupni Do u Srednjoj Bosni. Tada je ubijeno 38 muslimanskih stanovnika sela, uključujući troje djece, više žena je silovano ili seksualno zlostavljano, a selo je u potpunosti razoreno. Video koji slijedi sadrži priče preživjelih iz Stupnog Dola, kao i pripadnika Ujedinjenih nacija koji su ušli u selo nakon napada.

Stupni Do Crimes