Zločini u Kamenici


Uvod


U odjeljku pred vama predstavljene su informacije o predmetu vođenim pred MKSJ-om u vezi sa zločinima počinjenim u logoru Kamenica kod Zavidovića u Bosni i Hercegovini tokom ljeta 1995. godine. U istom odjeljku možete pronaći izbor iz arhivskog materijala i video priče izrađene u produkciji Programa Mehanizma za informisanje (PMI) zajednica pogođenih sukobima.

Za zločine počinjene u logoru Kamenica pred MKSJ-om je osuđena jedna osoba (Rasim Delić).


Izbor predmeta


Rasim Delic

Rasim Delić (IT-04-83)

Podaci o predmetuIzbor dokumenata │  Video zapisi


Izbor iz arhivskog materijala


Odabrani arhivski materijal Mehanizma sastoji se od audio-vizualnih dokaza uvrštenih u spis tokom suđenja pred MKSJ-om u predmetu vezanim za zločine počinjene u logoru Kamenica 1995. godine. Pri korištenju arhivskog materijala Mehanizma, molimo navedite sljedeće: "Snimke ustupio MRMKS". Za materijal koji je zaštićen autorskim pravima trećih strana, molimo Vas da od njih zatražite dozvolu za korištenje.
Odabrani arhivski materijal moguće je preuzeti preko platforme Microsoft OneDrive na sljedećem linku.


Video priče u produkciji PMI


Zločini u Kamenici

Tokom ljeta 1995. godine, u logoru Kamenica u centralnoj Bosni, vojnici odreda Armije BiH “El Mudžahid” počinili su najteže zločine protiv zatočenih pripadnika Vojske Republike Srpske. Ubili su desetine njih, a nekima odsjekli glave. Tokom suđenja Rasimu Deliću pred MKSJ, preživjeli srpski zatočenici svjedočili su o maltretiranju i ponižavanju kojima su bili izloženi.

Kamenica Crimes


Spisak zatočenika Kamenice

Dana 11. septembra 1995. godine vojnici odreda Armije BiH “El Mudžahid” zatočili su i potom ubili 52 pripadnika Vojske Republike Srpske u logoru Kamenica u centralnoj Bosni. Prije nego su ubijeni, zatočeni vojnici su popisani od strane Armije BiH. Lista sa njihovim imenima uvrštena je u dokaze na suđenju Rasimu Deliću pred MKSJ-om.

Ubistvo 52 zatočena bosanska Srbina jedan je u nizu zločina počinjenih u logoru Kamenica.

List of Kamenica Detainees