Čelebići crimes


Uvod


U odjeljku pred vama predstavljene su informacije o predmetu vođenim pred MKSJ-om u vezi sa zločinima počinjenim u logoru Čelebići kod Konjica u Bosni i Hercegovini, od aprila do decembra 1992. godine. U istom odjeljku možete pronaći izbor arhivskog materijala i video priče izrađene u produkciji Programa Mehanizma za informisanje (PMI) zajednica pogođenih sukobima.

Tri osobe su pred MKSJ-om osuđene za zločine počinjene u logoru Čelebići:

Jedna osoba je po optužnici za zločin u Čelebićima oslobođena (Zejnil Delalić).


Izbor predmeta


Zdravko MucicHazim DelicEsad LandžoZejnil Delalic

Mucić i drugi (IT-96-21)

Podaci o predmetu │ Izbor dokumenata │ Video zapisi


Izbor iz arhivskog materijala


Odabrani arhivski materijal Mehanizma sastoji se od audio-vizualnih dokaza uvrštenih u spis tokom suđenja pred MKSJ-om u predmetu vezanim za zločine počinjene u logoru Čelebići 1992. godine. Pri korištenju arhivskog materijala Mehanizma, molimo navedite sljedeće: "Snimke ustupio MRMKS". Za materijal koji je zaštićen autorskim pravima trećih strana, molimo Vas da od njih zatražite dozvolu za korištenje.

Odabrani arhivski materijal moguće je preuzeti preko platforme Microsoft OneDrive na sljedećem linku.


Video priče u produkciji PMI


Pamtimo zločine u Čelebićima

Stotine očevidaca i žrtava svjedočilo je pred MKSJ-om o zločinima koje su vidjeli ili doživjeli. U nekim slučajevima, i sami počinioci odlučili su da svjedoče. Primjera radi, bivši stražar u logoru Čelebići Esad Landžo, svjedočio je u predmetu Mucić i drugi o zločinima koje su on i drugi stražari počinili tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Pamtimo zločine u Čelebićima


Pamtimo žrtve Čelebića

Dana 9. novembra 1992. godine, zatvoren je logor Čelebići u Bosni i Hercegovini. Tokom osam mjeseci njegovog postojanja, snage bosanskih Hrvata i Muslimana počinile su najteže zločine nad srpskim zatočenicima, uključujući ubistva, mučenja i silovanja. MKSJ je procesuirao i osudio trojicu počinilaca tih zločina.

Pamtimo žrtve Čelebića