Uz učešće PMI-ja u Tuzli otvorena izložba o genocidu u Srebrenici

Mehanizam
Haag
Uz učešće PMI-ja u Tuzli otvorena izložba o genocidu u Srebrenici

Predstavnik Programa Mehanizma za informisanje zajednica pogođenih sukobima (PMI) učestvovao je 5. jula 2022. u ceremoniji otvaranja izložbe Genocid u Srebrenici kroz presude krivičnih sudova, koju je postavila partnerska orgaizacija PMI-ja iz BiH - Centar za postkonfliktna istraživanja (PCRC). Izložba je postavljena u Bosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona u Tuzli, gde je održana i ceremonija otvaranja u organizaciji PCRC-a.

Istraživač PMI-ja Nemanja Stjepanović govorio je na ceremoniji otvaranja, naglašavajući važnost projekata koji se zasnivaju na sudski utvrđenim činjenicama i sudskim arhivama. On je ukazao da se rad PMI-ja zasniva na nasleđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Mehanizma, i dodao da su arhive tih sudova važan izvor za proučavanje sukoba koji su se odigrali 1990-ih u regionu bivše Jugoslavije.

Na otvaranju izložbe, između ostalih, govorila je i osnivačica i predsednica PCRC-a Velma Šarić, kao i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović i ministar za obrazovanje i nauku u Vladi Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović.

Učešće u današnjem događaju deo je nastojanja PMI-ja da podrži projekte organizacija civilnog društva koje se bave tranzicionom pravdom u regionu bivše Jugoslavije.

Cilj rada PMI-ja je da unapredi znanje i razumevanje građana i zajednica u državama nastalim raspadom bivše Jugoslavije o zločinima počinjenim u tom regionu tokom sukoba 1990-ih, na temelju predmeta vođenih pred MKSJ-om i Mehanizmom. PMI podržavaju Evropska Unija i Ministarstvo spoljnih poslova Švajcarske.