Tužilaštvo i MKCK potpisali Memorandum o razumevanju o saradnji u potrazi za nestalim licima

Tužilaštvo
Haag
Tužilac Serge Brammertz i potpredsednik MKCK, Gilles Carbonnier
Tužilac Serge Brammertz i potpredsednik MKCK, Gilles Carbonnier

Tužilac Serge Brammertz iz Tužilaštva Mehanizma i potpredsednik Međunarodnog komiteta crvenog krsta (MKCK), Gilles Carbonnier, danas su u Ženevi potpisali Memorandum o razumevanju kako bi promovisali međusobnu saradnju na potrazi za osobama koje se još uvek vode kao nestale u sukobima na području bivše Jugoslavije.

Nakon ceremonije potpisivanje, tužilac Brammertz je izjavio, “Tužilaštvo kojem sam na čelu uvek je bilo u potpunosti posvećeno lociranju lica nestalih u sukobima. Već nekoliko godina radimo sa MKCK što je rezultiralo pronalaskom više masovnih grobnica. Veliko mi je zadovoljstvo što sada ozvaničavamo i jačamo međusobnu saradnju. Potraga za nestalim licima predstavlja humanitarni imperativ, i moraju se uložiti maksimalni napori.

Tužilaštvo i MKCK su se saglasili da sarađuju i pružaju međusobnu podršku u skladu sa svojim mandatima, kako bi doprineli razjašnjavanju sudbine i lokacije osoba koje se i dalje vode kao nestale u sukobima na području bivše Jugoslavije. Ta saradnja i podrška uključivaće omogućavanje pristupa informacijama iz kolekcija dokaza Tužilaštva i drugih izvora, njihovo analiziranje i prenošenje na postupanje. U svojim zajedničkim naporima Tužilaštvo i MKCK će nastaviti da jačaju svoju podršku lokalnim vlastima u državama nastalim na području bivše Jugoslavije.

Ovaj Memorandum o razumevanju potpisan je u kontekstu petogodišnje strategije MKCK o nestalim osobama (2018–2022) koja ima za cilj da ojača kapacitete nacionalnih aktera da se nose s preostalim nezavršenim predmetima i istraže sve moguće opcije kako bi se razjasnila sudbina i lokacija što više nestalih osoba.