Predsednik Meron predstavio Šesti godišnji izveštaj Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija

Predsednik
Arusha, Haag
Predsednik Theodor Meron
Predsednik Theodor Meron

Predsednik Theodor Meron juče je predstavio Šesti godišnji izveštaj Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizam) Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (Skupština),  istakavši najvažnije događaje u radu Mehanizma tokom protekle godine.

Predsednik je započeo svoje poslednje obraćanje Skupštini u svojstvu predsednika Mehanizma osvrćući se na zajedničku i ključnu privrženost poštovanju principa pravde, pozivanja na odgovornost i vladavine prava. Napomenuo je da su “Međunarodni krivični sudovi za Ruandu i bivšu Jugoslaviju osnovani upravo zbog takvih neodložnih zahteva za ostvarivanje pravde i pozivanje na odgovornost, i dodao da Mehanizam, kao institucija koja ih je nasledila, nastavlja da promoviše njihovo izuzetno nasleđe.

Predsednik Meron je u nastavku izvestio Skupštinu o velikom napretku koji je Mehanizam ostvario u izvršavanju svojih osnovnih dužnosti nasleđenih od MKSR i MKSJ, od podrške i zaštite svedoka, nadgledanja izvršenja kazni osuđenih lica, do rukovođenja arhivima tih međunarodnih sudova i lociranja preostalih optuženih pred MKSR koji su i dalje u bekstvu. Predsednik je ponovo naglasio ključnu ulogu saradnje i podrške država članica u tom pogledu.

Osvrćući se na pravosudne aktivnosti, predsednik je istakao okončanje jednog žalbenog postupka tokom perioda na koji se izveštaj odnosi, i posebno napomenuo usvajanje disciplinske procedure u Profesionalnom kodeksu sudija, kao “dodatan dokaz posvećenosti Mehanizma pozivanju na odgovornost i najboljoj praksi u svemu čime se bavi”. Takođe je izvestio o uspešnom završetku prvog sudskog pretresa u jednom predmetu zbog nepoštovanja suda u sudnici Mehanizma u Arushi tokom septembra.

Zaključujući svoje obraćanje predsednik se oprostio od Skupštine, te izrazio zahvalnost na izuzetnoj prilici da služi kao sudija skoro dve decenije i kao predsednik Mehanizma od njegovog osnivanja.