PMI predstavio online izložbu o Srebrenici novinarima iz BiH

Mehanizam
Haag
PMI predstavio online izložbu o Srebrenici novinarima iz BiH
Foto: BIRN BiH

Predstavnici Programa Mehanizma za informisanje zajednica pogođenih sukobima (PMI) prezentovali su online izložbu „Srebrenica: Hronologija jednog genocida” grupi od 20 novinara iz Bosne i Hercegovine (BiH). Susret je organizovan u Informativnom centru o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u Sarajevu u saradnji sa Balkanskom istraživačkom mrežom (BIRN) iz BiH u okviru učešća PMI-ja u obeležavanju 27. godišnjice genoida u Srebrenici.

Koordinatorka PMI-ja za rad sa mladima Anisa Sućeska i istraživač PMI-ja Nemanja Stjepanović ukazali su da online izložba vodi korisnike kroz događaje koji su se odigrali u Srebrenici u julu 1995. godine, odnosno kako je genocid planiran i sproveden u delo. Ona događaje u i oko Srebrenice prikazuje kroz iskaze preživelih genocida i insajdera iz vojske bosanskih Srba, dajući korisnicima priliku da se upoznaju sa sudskim zaključcima u prijemčivom interaktivnom okruženju.

Osim na izložbu, predstavnici PMI-ja ukazali su bosansko-hercegovačkim novinarima i na druge medijske materijale koje je PMI producirao. Objasnili su da je svrha te produkcije da pomogne novinarima i široj javnosti da bolje razumeju zaključke MKSJ-a i Mehanizma o zločinima počinjenim devedesetih u regionu bivše Jugoslavije. Dosadašnja produkcija PMI-ja razvrstana je u okviru tematskih paketa koji sadrže pregled sudskih predmeta pred MKSJ-om i Mehanizmom, izbor iz arhivskog materijala, video priloge i infografike, koji su korišćeni i za potrebe kampanja PMI-ja na društvenim mrežama.

U nastavku susreta sa novinarima, Nemanja Stjepanović i direktor BIRN-a BiH Denis Džidić govorili su o mogućnostima i izazovima korišćenja arhive i nasleđa MKSJ-a i Mehanizma za medijske projekte o tranzicionoj pravdi. Govorili su i o medijskom izveštavanju o genocidu u Srebrenici i korišćenju sudski utvrđenih činjenica u tim izveštajima.

Na kraju današnjeg susreta, novinari su govorili o izazovima sa kojima se suočavaju izveštavajući o nasleđu MKSJ-a i Mehanizma, kao i o naporima da im se omogući jednostavniji pristup sudskim arhivama.

Cilj rada PMI-ja je da unapredi znanje i razumevanje građana i zajednica u državama nastalim raspadom bivše Jugoslavije o zločinima počinjenim u tom regionu tokom sukoba 1990-ih, na temelju predmeta vođenih pred MKSJ-om i Mehanizmom. PMI podržavaju Evropska Unija i Ministarstvo spoljnih poslova Švajcarske.