MMKS obeležio Međunarodni dan arhiva

Mehanizam
Arusha, Haag
MMKS obeležio Međunarodni dan arhiva

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) obeležio je prošle sedmice sedmi Međunarodni dan arhiva, u saradnji s Međunarodnim krivičnim sudom za Ruandu (MKSR) i Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ). Tema ovogodišnje proslave ovog dana bila je “Vaš arhiv, vaše nasleđe: pohvala arhivima u lokalnom kontekstu”.

U toku priprema obeležavanja, Služba Mehanizma za arhiviranje i dokumentaciju (MARS) pružila je informacije u vezi s arhivskim resursima osoblju MMKS, MKSR i MKSJ. Tokom 9. i 10. juna, MARS je za osoblje MMKS i oba međunarodna suda organizovao posete prostorijama za pohranjivanje spisa u Arushi i Hagu.

Glavni deo proslave odigrao se 12. juna u vidu zajedničkog skupa MMKS, MKSR i MKSJ u kojem su učestvovali zaposleni iz Arushe i Haga, koji je održan putem video-konferencijske veze. Na ovom skupu predstavljene su prezentacije o istorijatu arhiva sudova u Nirnbergu i Tokiju, njihovom nasleđu i uticaju na MKSR i MKSJ. Prisutnima su se obratili, između ostalih, i Artur Brodowicz, bibliotekar sa Međunarodnog suda pravde, u kojem su pohranjeni zvanični spisi postupaka vođenih u Nirnbergu, kao i Kerry-ellen Canning, saradnik za upravljanje informacijama (digitalni spisi) pri MKSR.

Ovi događaji su osvetlili ključnu ulogu koju arhivi i arhivisti imaju u obezbeđivanju da rad MKSR, MKSJ i MMKS bude sačuvan za buduće generacije.

Međunarodni dan arhiva, koji se obeležava 9. juna svake godine, ustanovio je Međunarodni savet arhiva kao priliku za institucije, udruženja i profesionalce koji se bave arhiviranjem, kao i druge zainteresovane širom sveta, da doprinesu razvoju svesti o važnosti podržavanja arhiva i profesije arhiviste.