MMKS i MKSR obeležili Međunarodni dan žena

Mehanizam
Arusha
Žene iz plemena Maasai, iz lokalne nevladine organizacije "Return Home Development Organisation" prisustvovale su ovom skupu.
Žene iz plemena Maasai, iz lokalne nevladine organizacije "Return Home Development Organisation" prisustvovale su ovom skupu.

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) u saradnji s Međunarodnim krivičnim sudom za Ruandu (MKSR), kao kombinovana kancelarija Ujedinjenih nacija u Arushi, Tanzanija, danas je obeležio Međunarodni dan žena. Tema ovogodišnjeg obeležavanja Međunarodnog dana žena bila je Pokretanje promena – prevencija i delovanje protiv nasilja nad ženama i devojčicama.

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana žena MMKS i MKSR su organizovali program za sve zaposlene i članove njihovih porodica tokom kojeg im je dobrodošlicu poželeo predsednik MKSR, Vagn Joensen, koji je u svom obraćanju naglasio važnost toga da se prekine ćutanje u vezi s seksualnim nasiljem i nasiljem u porodici. “Važno je da se o ovim pitanjima govori, da žene znaju da nisu usamljene kada se suočavaju s nasiljem i da svi znaju kojim mehanizmima i ljudima treba da se obrate za pomoć”, rekao je.

Prisutnima se takođe obratila gospođa Sera Attika, koordinator u MMKS zadužena za pitanja rodne ravnopravnosti, a prisutni su takođe čuli i priču šesnaestogodišnje Maryam Rashidy, čije preživljavanje nasilja u porodici predstavlja inspiraciju.

Nakon ovih obraćanja organizovana je panel diskusija koja je naglasila izazove i moguća rešenja za prevenciju nasilja nad ženama i devojčicama u Arushi i šire. Ova panel diskusija okupila je stručnjake na polju pravosuđa, policije, zdravstva, kao i predstavnike lokalnih nevladinih organizacija. Skup je svojim obraćanjem zatvorila gospođa Sarah Kilemi, šefica Administrativnog odeljenja MKSR.

Osim današnjeg obeležavanja, Biblioteka MMKS će tokom naredne dve sedmice izložiti izbor knjiga kako bi se dodatno razvila svest o pitanjima u vezi s ovogodišnjom temom.