MKSR pokrenuo website posvećen naslijeđu i video kojim se odaje počast 20. godišnjici njegovog rada

Mehanizam
Arusha, The Hague
ICTR legacy website

U sklopu manifestacija kojima se obilježava 20. godišnjica njegovog rada, Međunarodni krivični sud za Ruandu (MKSR) juče je pokrenuo novi višejezični website posvećen naslijeđu. Stranica sadrži i video s glasom glumca Clarka Petersa.
 
Novi website posvećen naslijeđu bit će virtualno lice MKSR-a nakon njegovog zatvaranja. Uz podršku Mehanizma za međunarodne krivične sudove, sadržaj websitea će se kontinuirano ažurirati kako bi informacije o radu i dostignućima MKSR-a bile dostupne budućim generacijama.
 
Novi website, koji je jednostavan za korištenje, pruža nov pogled na rad Suda i lakši pristup ključnim informacijama. Dodatni sadržaji uključuju hronološki pregled najvažnijih trenutaka u historiji MKSR-a, kao i ključne podatke sa statističkim informacijama o suđenjima pred MKSR-om.
 
Prednost je data povećavanju sadržaja websitea na jeziku kinjaruanda. Po prvi put, na internetu je dostupan veliki broj optužnica i presuda prevedenih na taj jezik. To će olakšati rad pravnika koji rade na predmetima u vezi s genocidom pred sudovima u Ruandi.
 
Novi video na početnoj stranici ovog websitea ističe događaje koji su doveli do osnivanja Suda i izazove koje je morao de prevlada tokom 20 godina svog postojanja. Tim videom se takođe odaje počast međunarodnom krivičnom pravosuđu, njegovim dostignućima i globalnom značaju.
 
Za više informacija, kontaktirajte Ured MKSR-a za pitanja naslijeđa: ictrlegacy@un.org. Novi website je dostupan na adresi www.unictr.org, a komentare o websiteu možete ostaviti na webunit@icty.org.