Mehanizam pokrenuo veb stranicu kako bi obeležio Svetski dan audio-vizuelnog nasleđa

Mehanizam
Arusha, Haag
Archives

Mehanizam je proslavio Svetski dan audio-vizuelnog nasleđa pokretanjem veb stranice posvećene arhivima međunarodnih krivičnih sudova za Ruandu i bivšu Jugoslaviju. 

Ova stranica je prozor koji otvara pristup u arhive MKSJ i MKSR. Svedočanstvo bez presedana o zverstvima koja su šokirala Balkan, Ruandu i ceo svet zabeleženo je u hiljadama video snimaka, fotografija, dokumenata i predmeta, a mi smo odlučni da ih sačuvamo i učinimo pristupačnim svima. Prigodno je što pokrećemo ovu veb stranicu na Svetski dan audio-vizuelnog nasleđa”, izjavio je sekretar.

Otkako ga je 2005. godine pokrenuo UNESCO, Svetski dan audio-vizuelnog nasleđa se obeležava raznim inicijativama širom sveta koje imaju za cilj da povećaju vidljivost arhiva koji čuvaju prošlost zabeleženu putem slike i zvuka. Slogan ovogodišnjeg obeležavanja je “Arhivi u opasnosti: brojni poslovi predstoje” naglašava krhkost ovog nasleđa kojem prete tehnološka prevaziđenost, uslovi smeštaja i finansijska ograničenje.

Služba Mehanizma za arhiviranje i dokumentaciju (MARS) brine se o tome da arhivi međunarodnih sudova za Ruandu i bivšu Jugoslaviju budu očuvani u skladu s najvišim međunarodnim standardima arhiviranja i da ostanu dostupni budućim generacijama. MARS trenutno preuzima kolekcije materijala od oba ova međunarodna suda i sve više će promovisati njihovu otvorenost i transparentnost, pri tom obezbeđujući poverljivost osetljivih informacija.