Mehanizam objavio skupove podataka iz studije MKSJ-a o iskustvima svjedočenja

Mehanizam
Haag
Mehanizam objavio skupove podataka iz studije MKSJ-a o iskustvima svjedočenja

Međunarodni rezidualni Mehanizam za krivične sudove (Mehanizam) danas je objavio skupove podataka proistekle iz istraživanja sprovedenog 2016. godine pod nazivom “Odjeci svjedočenja: Pilot-studija o dugoročnim posljedicama svjedočenja pred MKSJ-om”. Ovu studiju je sprovela Službe za žrtve i svjedoke Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Castleberry Peace Institute pri Univerzitetu Sjevernog Teksasa (University of North Texas ili UNT).

Od 2013. do 2015. godine, Služba za žrtve i svjedoke MKSJ sprovela je intervjue s 300 svjedoka o činjenicama koji su porijeklom iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i sa Kosova kako bi istražila uticaj njihovog svjedočenja pred MKSJ-om na njihovo dugoročno zdravlje i dobrobit.

Ovaj skup podataka sadrži, između ostalog, informacije o demografskoj slici svjedoka i njihovim razlozima za svjedočenje pred MKSJ-om, društveno-ekonomskom uticaju svjedočenja, pitanjima njihove bezbijednosti, fizičkom i psihičkom zdravlju i dobrobiti svjedoka i njihovim percepcijama pravde i MKSJ‑a. Svi podaci na raspolaganju su anonimizirani kako bi se zaštitili identiteti svjedoka uključenih u ovu pilot-studiju.

Omogućavijući pristup ovim informacijama javnosti, Služba za podršku i zaštitu svjedoka Mehanizma ima za cilj da poveća svijest o važnosti pružanja podrške svjedocima koji svjedoče pred međunarodnim krivičnim sudovima, te da podstakne dodatna istraživanja i razvoj na ovom polju. Osim toga, omogućavajući istraživačima da ponove, validiraju, potvrde ili ospore zaključke ove pilot-studije na osnovu skupova podataka, Mehanizam također ima za cilj da poveća transparentnost ove studije i učvrsti njen naučni integritet.

Dodatne informacije u vezi s originalnom studijom, kao i cjelokupni izvještaj dostupni su na, albanskom, bosanskom/hrvatskom/srpskom i engleskom, na websiteu MKSJ-a.