Izjava čelnika Mehanizma povodom 26. godišnjice genocida u Srebrenici

Mehanizam
Arusha, Haag
Srebrenica 26

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove (Mehanizam) danas obilježava 26. godišnjicu genocida u Srebrenici. Vrijeme prolazi, ali ne i patnja žrtava, a sjećanja na voljene koji su izgubljeni i dalje su svježa.

Na ovaj dan, mi rukovodioci Mehanizma, pridružujemo se žrtvama u prisjećanju na užase genocida iz jula 1995. kao i na agoniju njegovih posljedica. Odajemo priznanje preživjelima i porodicama koje su ostale bez svojih najvoljenijih za izuzetnu hrabrost koju su pokazali. Stojimo uz njih u njihovom daljnjem traganju za odgovornošću i istinom.

Sudije i osoblje Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Mehanizma radili su neumorno da bi počinioce genocida u Srebrenici priveli pravdi. Istrage koje su provedene u mjesecima poslije genocida dovele su do toga da prva optužnica za počinjene zločine bude potvrđena 16. novembra 1995. Prva prvostepena presuda MKSJ-a u kojoj je utvrđeno da je u Srebrenici počinjen genocid izrečena je prije skoro 20 godina, 2. avgusta 2001. Od tada, i MKSJ i Mehanizam dosljedno su potvrđivali ovaj zaključak, posljednji put u drugostepenoj presudi protiv Ratka Mladića, koja je izrečena prošlog mjeseca.

Iako je Mehanizam sada okončao svoj posljednji predmet vezan za Srebrenicu, put ka pravdi za žrtve nije završen. Sada je na domaćim pravosuđima u regionu bivše Jugoslavije da presude u preostalim predmetima ratnih zločina, uključujući one koji se odnose na Srebrenicu. Mehanizam će i dalje nuditi podršku kako bi osigurao da svi počinioci budu pozvani na odgovornost.

Događaji iz jula 1995. treba da služe kao oštro upozorenje svima nama i ne smiju se nikada zaboraviti. Molimo Vas da nam se danas pridružite u obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici.