Tužilac Serge Brammertz se obratio Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija

Tužilac
Arusha, Haag
Tužilac Serge Brammertz se obratio Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija
Tužilac Serge Brammertz

Danas se Serge Brammertz, tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizam), obratio Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih Nacija.

Na samom početku, obavijestio je Savjet bezbjednosti o napretku prvostepenih i žalbenih postupaka, uključujući i o osuđujućim prvostepenim presudama izrečenim u predmetima Stanišić i Simatović i Nzabonimapa i drugi. Nadalje, tužilac je takođe izvijestio o tome da je Tužilaštvo (OTP) došlo do ključne prekretnice u pretpretresnom postupku u predmetu Kabuga. Tužilac je rekao sljedeće: “Izvođenje dokaza u predmetu Kabuga biće jedna od naših najvažnijih aktivnosti u narednom periodu i s nestrpljenjem očekujemo početak suđenja.”

U vezi s traganjem za preostalim bjeguncima, tužilac Brammertz je podsjetio da je Protais Mpiranya, bivši komandant Predsjedničke garde Ruande, najtraženiji bjegunac za kojim traga Tužilaštvo, koje istovremeno aktivno radi na lociranju i pronalaženju pet drugih bjegunaca optuženih za genocid, uključujući i Fulgencea Kayishemu, koji je ranije lociran u Južnoj Africi.

Tužilac je izvijestio Savjet bezbjednosti da Tužilaštvo i dalje ostvaruje napredak u otkrivanju mjesta gdje se nalaze preostali bjegunci i da će predstojeći period biti od ključnog značaja. Napomenuo je da uspjeh u tim nastojanjima zavisi od potpune i efikasne saradnje država članica, uključujući Zimbabve i Južnu Afriku.

Što se tiče Zimbabvea, tužilac Brammertz je objasnio da je nedavno bio na misiji u Harareu, gdje se sastao s potpredsjednikom Chiwengom i drugim visokim zvaničnicima, koji su još jednom potvrdili bezrezervnu posvećenost Zimbabvea da pomaže Tužilaštvu. Rekao je da, mada nije još primio odgovor na važne zahtjeve upućene Zimbabveu, “vjeruje[…] da ć[e] u sljedećem periodu moći izvijestiti da Zimbabve u potpunosti i efikasno sarađuje.”

Što se tiče Južne Afrike, tužilac je izvijestio da je “situacija s Južnom Afrikom jedan od najdrastičnijih primjera izbjegavanja saradnje s kojom se Tužilaštvo suočilo od osnivanja Mehanizma.” Objasnio je da je Tužilaštvo nedavno podnijelo još jedan hitan zahtjev za pomoć, o kojem će se raspravljati na najvišim nivoima vlasti Južne Afrike. Tužilac je rekao da, “[n]ažalost, danas nema[…] pozitivnih vijesti. Južna Afrika i dalje ne postupa u skladu sa svojim međunarodnim obavezama.”

Na kraju, tužilac Brammertz izvijestio je Savjet bezbjednosti o pitanjima u vezi s pravdom za ratne zločine u Ruandi i bivšoj Jugoslaviji. Napomenuo je da Tužilaštvo i dalje prima zahtjeve za pomoć od tužilaca, uključujući državnog tužioca Ruande, Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore i Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije.

Tužilac je takođe izvijestio o kontinuiranom negiranju zločina i veličanju počinilaca genocida i ratnih zločinaca. Rekao je da “[m]urali Ratka Mladića u Beogradu i publikacije ekstremnih grupa dijaspore iz Ruande imaju jednu zajedničku tužnu stvar. Oni pokazuju da danas, više od dvadeset pet godina kasnije, još uvijek postoje oni koji negiraju, relativiziraju i minimiziraju sudski utvrđene činjenice o genocidu, zločinima protiv čovječnosti i ratnim zločinima.”