Tužitelj u posjeti Zagrebu

Tužilaštvo
Haag
Tužitelj Serge Brammertz
Tužitelj Serge Brammertz

Tužitelj Mehanizma Serge Brammertz boravit će u posjeti Zagrebu 9. i 10. listopada, u sklopu priprema svog redovnog polugodišnjeg izvješća  Vijeću sigurnosti UN-a (Vijeće sigurnosti).

Tužitelj će se sastati s ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem i glavnim državnim odvjetnikom Draženom Jelenićem kako bi razgovarao o procesuiranju ratnih zločina u Hrvatskoj i regionalnoj pravnoj suradnji u predmetima  ratnih zločina.

Tužitelj će također predstaviti novi projekt razvijen u suradnji s Međunarodnim odborom  Crvenog križa. Projekt ima za cilj poboljšanje potrage za osobama koje se još uvijek vode kao nestale nakon sukoba korištenjem zbirke dokaza Tužiteljstva koja sadrži više od devet milijuna stranica dokaza i drugih izvora informacija.

Tužitelj Brammertz će 9. listopada sudjelovati i na konferenciji “Pravda nakon Haaga”, koju organizira Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću, a podržavaju Srpsko narodno Vijeće i SENSE Centar za tranzicijsku pravdu. Tužitelj će, zajedno sa glavnim tužiteljima iz regije, govoriti na temu “Razlozi usporavanja i mogućnosti ubrzanja istraga”.

Očekuje se da će tužitelj Brammertz podnijeti sljedeće izvješće Vijeću sigurnosti oko 11. prosinca 2018.