Tužilac u poseti Beogradu

Tužilaštvo
Haag
Tužilac Mehanizma Serge Brammertz
Tužilac Mehanizma Serge Brammertz

Tužilac Mehanizma Serge Brammertz boraviće u poseti Beogradu od 22. do 24. oktobra, u sklopu priprema svog redovnog polugodišnjeg izveštaja  Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Tužilac će se sastati s predsednikom Aleksandrom Vučićem, ministarkom pravde Nelom Kuburović i tužiocem za ratne zločine Snežanom Stanojković kako bi razgovarao o primeni Nacionalne strategije za procesuiranje ratnih zločina i podršci Tužilaštva Mehanizma naporima srpskih vlasti da se ostvari pravda za ratne zločine.

U zasebnim sastancima, tužilac Brammertz će takođe sa sagovornicima razgovarati o humanitarnom imperativu pronalaženja svih osoba koje se i dalje vode kao nestale u sukobima na području bivše Jugoslavije. Pored razgovora s predsednikom, ministarkom pravde i tužiocem za ratne zločine o ovom važnom pitanju, tužilac će se sastati s Veljkom Odalovićem, predsednikom Komisije za nestala lica Vlade Srbije i Veranom Matićem, specijalnim izaslanikom predsednika Srbije za rešavanje pitanja nestalih između Srbije i Hrvatske. Tužilac će pružiti informacije o naporima Tužilaštva Mehanizma na potrazi za nestalim licima, uključujući i zajedničke aktivnosti s Međunarodnim komitetom Crvenog krsta, i razgovarati o pomoći koje Tužilaštvo Mehanizma može pružiti srpskim vlastima kako bi podržalo njihove napore.

Očekuje se da će tužilac Brammertz sledeći izveštaj Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija podneti početkom decembra.