Sekretar MMKS-a održao završni govor na godišnjoj konferenciji Međunarodnog arhivskog savjeta

Mehanizam
Arusha, Haag
g. John Hocking, Sekretar Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Mehanizma za međunarodne krivične sudove
g. John Hocking, Sekretar Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Mehanizma za međunarodne krivične sudove

Sekretar Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Mehanizma za međunarodne krivične sudove (Mehanizam), g. John Hocking, održao je utorak završni govor na godišnjoj konferenciji Međunarodnog arhivskog savjeta, koja je održana 28. i 29. septembra 2015. u Rejkjaviku, Island.

Hocking je izjavio: “Za manje od deset godina, u mojoj struci, upravljanje arhivima je preraslo iz ‘nužnog zla’ u ‘element od kritične važnosti za ostvarenje cilja’. Na međunarodnim krivičnim sudovima, arhivisti su izronili iz sjene u prvi plan.” Hocking je govorio o nevjerovatnom razvojnom putu upravljanja arhivskom građom na međunarodnim sudovima, do današnjeg statusa obaveze svrstane među ključne funkcije Mehanizma, i pozvao na veće priznavanje uloge arhiva i arhivista u svijetu.

Hocking je odao počast pokojnom g. Tonyu Newtonu, bivšem zaposleniku MKSJ-a, koji je, po njegovom mišljenju, odigrao presudnu ulogu u sve većem prepoznavanju važnosti upravljanja arhivskom građom. “Zahvaljujući Tonyu Newtonu shvatili smo da se arhivi ne tiču isključivo prošlosti, već da su oni isto tako i sadašnjost i budućnost”, izjavio je sekretar. Tony Newton je umro 24. septembra 2013.

Mehanizam je institucionalni član Međunarodnog arhivskog savjeta od 2012., a 9. juna 2015., na Međunarodni dan arhiva, pridružio se Univerzalnoj deklaraciji o arhivima, koju je pripremio Međunarodni arhivski savjet i usvojio UNESCO.