Sekretar Elias okončao zvaničnu posetu istočnoj i zapadnoj Africi

Sekretarijat
Arusha
Sekretar Elias (u sredini) u Memorijalnom centru žrtava genocida u Gisoziju pored Kigalija
Sekretar Elias (u sredini) u Memorijalnom centru žrtava genocida u Gisoziju pored Kigalija

Sekretar Mehanizma za međunarodne krivične sudove (“Mehanizam” ili “MMKS”) Olufemi Elias u četvrtak, 2. marta 2017, okončao je zvaničnu posetu istočnoj i zapadnoj Africi. Gospodin Elias se u sklopu svoje posete sastao sa zvaničnicima Ujedinjene Republike Tanzanije, Republike Ruande, Republike Senegala i Republike Gane.

Gospodin Elias, koji je na dužnost stupio 1. januara 2017. pošto ga je imenovao generalni sekretar Ujedinjenih nacija, govorio je o velikom broju pitanja u vezi s radom Mehanizma i pokrenuo inicijative za saradnju, izvršenje kazni, i pogotovu, u vezi s Ruandom, unapređenje saradnje kao što je predviđeno odredbama Rezolucije 2256 (2015) Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

U Tanzaniji, g. Elias je, u pratnji predsednika MMKS, sudije Theodora Merona, prisustvovao sastanku s predstavnicima diplomatskog kora, koji se nazivaju “prijatelji MMKS”. Gospodin Elias takođe je održao odvojene sastanke s tanzanijskim ministrom spoljnih poslova i istočnoafričke saradnje, dr. Augustineom Mahigom, te s drugim zvaničnima Tanzanije. Osim toga, sastao se s čelnim ljudima drugih nacionalnih i međunarodnih institucija u Arushi.

U Ruandi, g. Elias se sastao sa predsednikom Vrhovnog suda Ruande, profesorom Samom Rugegeom, ministrom pravde i državnim tužiocem Ruande, g. Johnstonom Busingyeom, kao i s drugim visokim zvaničnicima. Sekretar je takođe posetio Memorijalni centar žrtava genocida u Gisoziju. Svoju posetu Ruandi okončao je obilaskom Instituta za pravnu praksu i razvoj u Kigaliju.  

U Senegalu, g. Elias se sastao s ministrom pravde, g. Sidikijem Kabaom, i drugim visokom zvaničnicima vlade. Takođe je posetio nedavno renovirani zatvor Sebikotane na periferiji Dakara.

Sekretar je svoju misiju okončao posetom Gani, gde je održao sastanke s ministrom za nacionalnu bezbednost, g. Albertom Kan-Dapaahom, ministrom pravde i državnim tužiocem Gane, gđom Gloriom Akuffo, ministrom unutrašnjih poslova, g. Ambroseom Deryem, te nacionalnim koordinatorom za bezbednost.

Gospodin Elias pozdravlja spremnost koja je izražena tokom celog putovanja za saradnju s MMKS u ispunjavanju njegovog mandata.