Sastanak predsjednika Agiusa s ministrom pravosuđa i uprave Hrvatske

Predsednik
The Hague
Predsjednik Agiusa s ministrom pravosuđa  i uprave Hrvatske
Predsjednik Agiusa s ministrom pravosuđa i uprave Hrvatske

Ministar pravosuđa i uprave Republike Hrvatske, njegova ekscelencija dr. Ivan Malenica, posjetio je danas Međunarodni rezidualni mehanizam za kaznene sudove (dalje u tekstu: Mehanizam) u Den Haagu i sastao se s predsjednikom Mehanizma, sucem Carmelom Agiusom. Sastanku su prisustvovale  gđa Maja Vitaljić, ravnateljica Uprave za europske poslove, međunarodnu i pravosudnu suradnju i sprječavanje korupcije, i veleposlanica Republike Hrvatske u Kraljevini Nizozemskoj, njezina ekscelencija gđa. Dubravka Plejić Marković.

Nastavljajući se na službeni posjet predsjednika Agiusa Hrvatskoj u studenom 2021., naglasak današnjeg sastanka bio je na značajnom napretku u ispunjavanju uvjeta za osnivanje Informacijskog centra o Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (dalje u tekstu: MKSJ) u Zagrebu. Predsjednik Agius i ministar Malenica su se posebno osvrnuli na predloženu lokaciju Informacijskog centra o MKSJ-u, naime, Hrvatski državni arhiv, kao i na vremenski okvir osnivanja i otvaranja Centra.

Na sastanku je bilo riječi i o nizu drugih tema od zajedničkog interesa, između ostalog, o suradnji zemalja bivše Jugoslavije s Mehanizmom.