Saopštenje Mehanizma u vezi sa izvještajem o nezavisnom stručnom uviđaju u vezi sa smrću Slobodana Praljka

Mehanizam
Haag
Sudija Hassan B. Jallow, predsjednik Vrhovnog suda Gambije
Sudija Hassan B. Jallow, predsjednik Vrhovnog suda Gambije

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (dalje u tekstu: Mehanizam) danas je izdao saopštenje za javnost s javnim redigovanim izvještajem o nezavisnom stručnom uviđaju u vezi sa smrću g. Slobodana Praljka.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) pokrenuo je uviđaj 1. decembra 2017, nakon što je g. Praljak, jedan od šest žalilaca u predmetu MKSJ-a Prlić i drugi, izvršio samuobistvo ispijanjem neke tečnosti u sudnici, tokom javnog izricanja drugostepene presude u predmetu Prlić i drugi 29. novembra 2017. Uviđaj, koji je zaključen 29. decembra 2017., vodio je sudija Hassan B. Jallow, predsjednik Vrhovnog suda Gambije i bivši tužilac Mehanizma. Zaključci Izvještaja objavljeni su na websiteu MKSJ-a. Nakon zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Izvještaj je proslijeđen Mehanizmu kao organizaciji nasljednici MKSJ-a.

Prije objavljivanja Izvještaja, sudija Jallow izvršio je određena redigovanja u njemu. Pored toga, Mehanizam je, na zahtjev sudije Jallowa, bio u vezi s nizozemskim javnim tužiocem, u vezi s ovim i daljnjim redigovanjima Izvještaja u svjetlu kriminalističke istrage o smrti g. Praljka koja je u toku. Izvještaj je dostavljen porodici g. Praljka.

Izvještaj sadrži preporuke u vezi s poboljšanjem postojećeg režima pretraživanja i pojačanom obukom za zaposlene u službi obezbjeđenja i pritvoru, kako bi se povećala vjerovatnoća pronalaženja sličnih predmeta u budućnosti.

Mehanizam je pažljivo proučio zaključke i preporuke iz Izvještaja i te preporuke se, prema potrebi,  provode ili razmatraju.