Promocija knjige “Prvi nacrt historije” uz učešće Programa Mehanizma za informisanje

Mehanizam
Haag
Promocija knjige “Prvi nacrt historije” uz učešće Programa Mehanizma za informisanje

Program Mehanizma za informisanje zajednica pogođenih sukobima (PMI) učestvovao je 27. februara 2023. u diskusiji povodom predstavljanja knjige “Prvi nacrt historije: Novinari – svjedoci pred Haškim tribunalom”. Predstavljanje je u Sarajevu organizovao Mediacentar Sarajevo, koji je knjigu i objavio.

U unaprijed snimljenoj poruci, predstavnik PMI-a Nemanja Stjepanović govorio je o važnosti iskaza novinara pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove (Mehanizam). On je takođe naglasio važnost video i foto materijala koji su zahvaljujući novinarima uvršteni u dokaze tokom različitih suđenja pred MKSJ-om i Mehanizmom.

Osim predstavnika PMI-a, u diskusiji su učestvovali i: Marija Arnautović, urednica u Mediacentru Sarajevo; Edina Bećirević, profesorka prava na Univerzitetu u Sarajevu; Boro Kontić, direktor Mediacentra Sarajevo; Nedim Sejdinović, nezavisni novinar iz Srbije; i Selma Zulić Šiljak, projektna koordinatorka u Mediacentru Sarajevo.

I prije predstavljanja knjige, PMI je podržavao Mediacentar Sarajevo, između ostalog i dostavljanjem arhivskog materijala MKSJ-a i Mehanizma povezanog sa novinarskim iskazima pred sudom – audio-vizuelnih snimaka, fotografija i video zapisa svjedočenja.

Učešće PMI-ja na današnjoj konferenciji dio je njegovog nastojanja da podrži projekte organizacija civilnog društva koje se bave tranzicionom pravdom u regionu bivše Jugoslavije.

Cilj rada PMI-ja je da unaprijedi znanje i razumijevanje građana i zajednica u državama nastalim raspadom bivše Jugoslavije o zločinima počinjenim u tom regionu tokom sukoba 1990-ih, na temelju predmeta vođenih pred MKSJ-om i Mehanizmom. PMI podržava Evropska unija.