Program Mehanizma za informisanje predstavio “Priručnik za nastavnike istorije”

Mehanizam
The Hague
Mechanism Information Programme launches Guide for History Teachers

Program Mehanizma za informisanje zajednica pogođenih sukobima (PMI) predstavio je danas “Priručnik za nastavnike istorije: Upotreba arhiva MKSJ-a i Mehanizma u nastavi istorije o konfliktima devedesetih“ (Priručnik).

Priručnik su, u saradnji sa PMI-em, pripremili predstavnici nekoliko udruženja nastavnika istorije iz bivše Jugoslavije i Evropskog udruženja nastavnika istorije - EuroClio. Namenjen je nastavnicima istorije koji žele unaprediti znanje i veštine u korišćenju arhivske građe Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizam) u pripremi lekcija o sukobima 1990-ih u bivšoj Jugoslaviji.

Otvarajući današnji skup, predsednica Mehanizma, sutkinja Graciela Gatti Santana, uputila je snažnu podršku inicijativi za izradu Priručnika i izrazila nadu da će on biti od velike koristi nastavnicima u njihovom značajnim i izazovnom poslu. Naglašavajući da je učvršćivanje dostignuća i nasleđa ad hoc Tribunala i Mehanizma jedan od njenih ključnih prioriteta, predsednica je rekla:

„Inicijative poput ove za izradu Priručnika za nastavnike istorije istinski su mi bliske, jer omogućavaju ljudima pristup javnim sudskim arhivama ovih institucija i doprinose boljem razumevanju njihovog rada i doprinosa koji su do sada dale. U suštini, ovaj Priručnik takođe će omogućiti vama, nastavnicima istorije, da to znanje podelite sa studentima, i da im pomognete da uobliče pristup učenju o ratnim sukobima. U tom pogledu, Priručnik predstavlja oruđe od izuzetne važnosti“.

Nakon predsednicinog izlaganja, izvršni direktor EuroClio-a Steven Stegers govorio je o izazovima u nastavi na temu sukoba devedesetih u bivšoj Jugoslaviji, i izrazio je zadovoljstvo zbog prilike da EuroClio pomogne u izradi Priručnika. U nastavku današnjeg događaja, deset nastavnika iz regiona bivše Jugoslavije, govorilo je o svom angažmanu na pisanju različitih poglavlja Priručnika.

Ideja za Priručnik iskristalisala se tokom radionica PMI-a na kojima su nastavnici istorije iz regiona bivše Jugoslavije obučavani kako da na najbolji mogući način uključe sudski utvrđene činjenice u obrazovni materijal koji se odnosi na ratove devedesetih u regionu. Od početka PMI projekta u januaru 2019, kroz takve radionice prošlo je oko 500 nastavnika istorije.

Današnjem predstavljanju Priručnika prisustvovala je grupa nastavnika istorije iz regiona bivše Jugoslavije, koja se nalazi u poseti ogranku Mehanizma u Hagu, dok je još 40 nastavnika događaju prisustvovalo online. Nastavnici iz regiona koji su došli u Hag imali su priliku da se susretnu sa predstavnicima Kancelarije predsednice, Tužilaštva i Sekretarijata Mehanizma.

Cilj rada PMI-a, koji podržava Evropska unija, je poboljšanje znanja i razumevanja građana i zajednica u zemljama bivše Jugoslavije o zločinima počinjenim tokom sukoba 1990-ih, na osnovu slučajeva MKSJ-a i Mehanizma.