Predsjednica Gatti Santana završila zvaničnu posjetu Ruandi prilikom obilježavanja Kwibuke29

Predsednik
Kigaliju
Predsjednica Gatti Santana završila zvaničnu posjetu Ruandi prilikom obilježavanja Kwibuke29

Predsjednica Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizam), sudija Graciela Gatti Santana, danas je završila zvaničnu posjetu Republici Ruandi (Ruanda). Predsjednica je bila u posjeti prilikom obilježavanja dvadeset devete komemoracije Genocida nad Tutsijima u Ruandi 1994. godine (Kwibuka29).

Predsjednica Gatti Santana započela je svoju petodnevnu misiju obilaskom Memorijalnog centra genocida Kibeho, gdje je odala počast žrtvama Genocida nad Tutsijima u Ruandi 1994. godine koji su tamo sahranjeni. Rekla je da je ono što je tamo doživjela “veoma potresno” i naglasila važnost toga da se i dalje s pijetetom sjećamo žrtava i da ustrajemo protiv negiranja genocida.

Dok je bila u Kigaliju, predsjednica Gatti Santana susrela se s više visokih zvaničnika vlade Ruande, uključujući i ministra inostranih poslova i međunarodne saradnje, njegovu ekselenciju dr. Vincenta Birutu i ministra nacionalnog jedinstva i građanske angažovanosti, njegovu ekselenciju dr. Jean-Damascènea Bizimanu. Održala je i produktivan zajednički sastanak s ministrom pravde i državnim tužiocem, dr. Emmanuelom Ugirashebujiom i glavnim tužiocem, g. Aimableom Havugiyaremyeom. Pored toga, predsjednica Gatti Santana imala je zadovoljstvo da se sastane s predsjednikom Vrhovnog suda Ruande, dr. Faustinom Ntezilyayom.

Za vrijeme razgovora s ruandskim zvaničnicima, predsjednica Gatti Santana dala je najnovije informacije o aktivnostima Mehanizma i njegovim planovima za budućnost, te je naglasila trajnu predanost ove institucije da se obezbijedi pozivanje na odgovornost za zločine počinjene tokom Genocida nad Tutsijima u Ruandi 1994. godine. Razgovori su bili usredsređeni na predmet protiv g. Féliciena Kabuge, pristup javnosti radu Mehanizma, mogućnosti za dijeljenje znanja, izvršenje kazni i druga pitanja vezana za period nakon donošenja presuda, kao i na razvoj događaja u predmetima Međunarodnog suda za Ruandu koji su proslijeđeni nacionalnim sudovima Ruande.

Predsjednica Gatti Santana takođe se susrela s predstavnicima IBUKA-e, krovnog udruženja organizacija preživjelih Genocida u Ruandi, gdje je imala direktan kontakt sa žrtvama i primila na znanje njihove konkretne zabrinutosti u vezi s radom Mehanizma. Predsjednica Gatti Santana još jednom je ponovila da žrtve i svjedoci imaju važnu ulogu u omogućavanju Mehanizmu, i Međunarodnim sudovima njegovim prethodnicima, da izvrši pravdu.

Predsjednica Gatti Santana zaključila je svoju posjetu učestvovanjem u današnjoj zvaničnoj komemoraciji Kwibuka29 u Kigaliju, kojom se obilježava 29 godina od početka Genocida nad Tutsijima u Ruandi 1994. godine.

Predsjednica Gatti Santana stupila je na dužnost predsjednika Mehanizma 1. jula 2022.