Predsjednica Gatti Santana susrela se s predsjednikom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija

Predsednik
Arusha, Haag
President Gatti Santana meets with the  President of the United Nations General Assembly

Predsjednica Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizam), sudija Graciela Gatti Santana, danas se u sjedištu Ujedinjenih nacija u New Yorku susrela s predsjednikom 77. zasjedanja Generalne skupštine, njegovom ekselencijom ambasadorom Csabom Kőrösijem iz Mađarske.

Predsjednica Gatti Santana čestitala je predsjedniku Kőrösiju na izboru za predsjednika Generalne skupštine i odala priznanje njegovoj predanosti multilateralizmu i promovisanju solidarnosti, održivosti i nauke. Zatim je ukratko navela prioritete svog mandata predsjednice i svoju usredotočenost na okončanje aktivnosti Mehanizma. S tim u vezi, izvijestila je njegovu ekselenciju o ostvarenom značajnom napretku Mehanizma, naročito u vezi s otvorenim sudskim predmetima. Predsjednica Gatti Santana istakla je početak suđenja u predmetu Tužilac protiv Féliciena Kabuge i očekivano okončanje žalbenog postupka u predmetu Tužilac protiv Stanišića i Simatovića, krajem juna 2023. Objasnila je da su ovo dva posljednja glavna predmeta pred Mehanizmom, budući da se očekuje da će se preostaloj četvorici bjegunaca Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu suditi u Ruandi.

Predsjednica Gatti Santana zatim je naglasila veliku važnost saradnje država članica i njihovu podršku u više ključnih područja rada Mehanizma, uključujući izvršenje kazni, relokaciju oslobođenih osoba i osoba puštenih na slobodu i pitanja nepoštovanja suda, kao i u vezi s budžetom Mehanizma.  

Na kraju, predsjednica Gatti Santana izrazila je ozbiljnu zabrinutost u vezi sa sve većim negiranjem genocida, revizionizmom i veličanjem ratnih zločinaca u mnogim dijelovima svijeta, te je govorila o potrebi suzbijanja tih trendova.

Predsjednik Kőrösi zahvalio je predsjednici Gatti Santana na sveobuhvatnom izvještaju. Primio je na znanje izazove s kojima se Mehanizam suočava, uključujući i one koji se odnose na saradnju, te je govorio generalno o međunarodnoj pravdi i odgovornosti.

Predsjednica Gatti Santana nalazi se u New Yorku, gdje će u srijedu, 19. oktobra 2022., Generalnoj skupštini podnijeti deseti Godišnji izvještaj Mehanizma. Ovo je predsjedničina prva posjeta sjedištu Ujedinjenih nacija od preuzimanja dužnosti, 1. jula 2022.