Predsednik Meron završio oproštajnu posetu Tanzaniji kao predsednik Mehanizma

Mehanizam
Arusha
Predsednik Theodor Meron
Predsednik Theodor Meron

Predsednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizam), sudija Theodor Meron, završio je 9. januara 2019. oproštajnu posetu Ujedinjenoj Republici Tanzaniji (Tanzaniji). Tokom posete predsednik Meron se sastao s dr. Damasom Ndumbarom, zamenikom tanzanijskog ministra spoljnih poslova i istočnoafričke saradnje, kao i sa “Prijateljima Mehanizma”, grupom stranih diplomata u Dar es Salaamu koji pomno prate i podržavaju rad Mehanizma, kako bi razgovarali o pitanjima u vezi s radom Mehanizma.

Predsednik Meron je naglasio važnost kontinuirane saradnje Tanzanije i Mehanizma i izrazio svoju zahvalnost Vladi Tanzanije na nepokolebljivoj podršci radu Mehanizma. Predsednik Meron je takođe zahvalio Prijateljima Mehanizma na kontinuiranoj podršci Mehanizmu i zamolio da se ta podrška nastavi kada njegov naslednik preuzme predsedavanje Mehanizmom.

Ovo je bila poslednja zvanična poseta predsednika Merona Tanzaniji pre nego što završi mandat predsednika Mehanizma 18. januara 2019. Predsednik Meron je obavljao funkciju predsednika u dva mandata od osnivanja Mehanizma, a u četiri mandata je obavljao i funkciju predsednika Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. Sudija Carmel Agius će preuzeti funkciju predsednika Mehanizma 19. januara 2019.