Predsednik Meron predstavio peti Godišnji izveštaj Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija

Predsednik
Arusha, Haag
Predsednik Theodor Meron (UN Photo/Kim Haughton)
Predsednik Theodor Meron (UN Photo/Kim Haughton)

Predsednik Theodor Meron juče je predstavio peti Godišnji izveštaj Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS ili Mehanizam) Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija i istakao važne trenutke u radu mehanizma tokom proteklih 12 meseci.

Započinjući svoje obraćanje predsednik Meron je podsetio da je Mehanizam osnovan da bi ispunio ključne obaveze Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu (MKSR) i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i napomenuo da se te obaveze nastavljaju i moraju biti ispunjene čak i nakon zatvaranja MKSR i MKSJ.

Predsednik se posebno osvrnuo na obaveze Mehanizma prema zaštićenim žrtvama i svedocima, prema osuđenim licima koja su na odsluženju kazne kao i prema nacionalnim pravosudnim sistemima koji nastoje da obezbede pozivanje na odgovornost za zločine počinjene u Ruandi i na području bivše Jugoslavije. “To su ozbiljne obaveze. Ukoliko bismo mi na Mehanizmu propustili da ispunimo ove preostale obaveze, to ne bi samo predstavljalo neuspeh za nasleđe MKSR i MKSJ. To bi predstavljalo neuspeh za međunarodno pravosuđe, koji bi doveo u pitanje sve ono što je izgrađeno tokom poslednjih četvrt veka”, napomenuo je.

Osvrćući se na pravosudne aktivnosti Mehanizma, predsednik Meron je izvestio o početku ponovljenog suđenja u predmetu Stanišić i Simatović u junu ove godine i nastavku postupka preispitivanja u predmetu Ngirabatware. Predsednik je takođe napomenuo da se pred Žalbenim većem Mehanizma vode žalbeni postupci u predmetima Karadžić i Šešelj i izvestio da je pretres u potonjem predmetu zakazan za 13. decembar. Žalbeno veće je takođe spremno da vodi i eventualni žalbeni postupak koji bi proistekao iz predmeta Mladić nakon izricanja prvostepene presude MKSJ u tom predmetu, što se očekuje sledećeg meseca.

Podsećajući na predstojeće zatvaranje MKSJ krajem ove godine, predsednik Meron je ponovo izrazio zahvalnost Mehanizma zaposlenima kako MKSR, tako i MKSJ na njihovom radu kojim je podržan Mehanizam tokom paralelnog postojanja tih institucija s Mehanizmom. Predsednik Meron je takođe naglasio važnost kontinuirane podrške i saradnje država članica kako bi se obezbedilo “uspešno, blagovremeno i efikasno ispunjenje mandata Mehanizma”. 

Na kraju svog obraćanja predsednik Meron je Generalnoj skupštini pružio uveravanja da premda Mehanizam ulazi u period najveće pravosudne aktivnosti, on “već planira korake potrebne da bi nakon toga smanjio obim delovanja”, u skladu s mandatom koji mu je poveren kao maloj i privremenoj instituciji.