Predsednik Meron održao govor na samitu One Young World u Hagu

Predsednik
Haag
Predsednik Theodor Meron, Slikao: Martyn Hicks
Predsednik Theodor Meron, Slikao: Martyn Hicks

Predsednik Međunarodnog Rezidualnog Mehanizma za krivične sudove (Mehanizam), sudija Theodor Meron, u petak je održao govor o ulozi međunarodnog prava u borbi protiv nekažnjivosti na samitu One Young World u Hagu. Ovaj samit, koji se održava od 17. do 20. oktobra, okupio je veliki broj istaknutih govornika iz civilnog društva, privrednog i vladinog sektora, i na njemu je učestvovalo više od 1.500 mladih lidera iz celog sveta, koji su diskutovali o hitnim pitanjima s kojima se svet suočava i formulisali  i međusobno delili inovativna rešenja za njih.  

Govoreći na samitu, predsednik Meron istakao je ulogu koju je međunarodno pravo imalo u redefinisanju načina na koji se vode ratovi od Drugog svetskog rata do danas. Diskutujući o važnom radu međunarodnih sudova u tom pogledu, on je naglasio da su “MKSJ i drugi sudovi osnovani nakon 1993. godine pomogli otpočinjanju jedne nove ere: ere u kojoj se pozivanje na odgovornost sve više podrazumeva umesto da predstavlja izuzetak.

Predsednik Meron takođe je istakao ključnu ulogu koju buduće generacije moraju imati u nastavljanju borbe protiv nekažnjivosti i obezbeđivanju toga da odgovorni za brutalne povrede međunarodnog prava budu pozvani na odgovornost. Takođe je poručio prisutnim mladim liderima da “je na [njima] i[ njihovoj] generaciji da odluči kako će izgledati novi svet koji poziva na odgovornost, i koje dodatne transformacije u međunarodnom pravu i međunarodnim odnosima će biti potrebne u narednim decenijama da se obuzda uništavanje koje izazivaju oružani sukobi i dalje promovišu humanistički principi i ciljevi koji leže u osnovi kako revolucije ljudskih prava, tako i nove ere pozivanja na odgovornost”.

U sklopu ovog samita, veći broj delegata takođe je posetio ogranak Mehanizma u Hagu kako bi saznali više o njegovom radu i mandatu.

Samit One Young World održava se jednom godišnje, a pokrenula ga je 2009. godine jedna dobrotvorna organizacija iz Velike Britanije koja okuplja najtalentovanije mlade lidere iz celog sveta i osposobljava ih da pokrenu pozitivne promene na raznim poljima, uključujući ljudska prava, ekonomski razvoj, obrazovanje i klimatske promene.