Potvrđeno da je mrtav optuženi MKSR-a u bjekstvu, Protais Mpiranya

Tužilaštvo
Arusha, Haag
Protais Mpiranya
Protais Mpiranya

Potvrđeno da je optuženi MKSR-a u bjekstvu, Protais Mpiranya, mrtav

Tužilaštvo Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MRMKS) potvrdilo je danas smrt Protaisa Mpiranye, posljednjeg od glavnih bjegunaca protiv kojih je optužnice podigao Međunarodni krivični sud za Ruandu (MKSR), a koji je prema navodima bio jedan od viših vođa u genocidu nad Tutsijima u Ruandi 1994. godine. Ostalo je još samo pet bjegunaca koji spadaju u nadležnost MRMKS-a.

Nakon današnje objave, Serge Brammertz, glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, dao je sljedeću izjavu:

To što je posljednji od glavnih bjegunaca MKSR-a – Protais Mpiranya – pronađen, važan je korak naprijed u našim stalnim naporima da ostvarimo pravdu za žrtve genocida nad Tutsijima 1994. godine.

Za žrtve njegovih zločina, Mpiranya je bio zastrašujući i ozloglašeni bjegunac, vođa Predsjedničke garde za vrijeme genocida, a kasnije jedan od viših komandanata Demokratskih snaga za odbranu Ruande /FDLR/. Potvrda njegove smrti pruža utjehu zato što se zna da više nikome ne može nanijeti zlo.

Rezultati ove istrage su takođe dokaz trajnih napora Ujedinjenih nacija da se utvrdi odgovornost optuženih za najteže zločine. Skoro tri decenije nakon genocida, tužilaštvo i dalje traga za bjeguncima i procesuira preostale predmete, kao što je suđenje Felicienu Kabugi, a u isto vrijeme pruža podršku nacionalnim tužilaštvima u Ruandi i drugdje.

Želio bih izraziti zahvalnost našim partnerima čiji su doprinosi bili izuzetno važni. Vlada Ruande je i dalje među onima koji nam pružaju najveću podršku i imala je važnu ulogu u ovoj istrazi. Organi gonjenja i tužilaštva Belgije, Francuske, Nizozemske, Španije, Ujedinjenog Kraljevstva, Sjedinjenih Država, Zimbabvea i drugih su takođe pružile pomoć. Tužilaštvo bi još jednom željelo da oda priznanje za odličnu forenzičku podršku koju je pružio Nizozemski forenzički institut, koji je izvršio DNK analizu Mpiranynih posmrtnih ostataka.

MKSR je podigao optužnicu protiv Mpiranye, komandanta Predsjedničke garde 2000., a optužnica je objavljena 2002. godine. Optužen je po osam tačaka za genocid, saučesništvo u genocidu, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine. Naime, on je terećen odgovornošću za ubistvo viših umjerenih lidera Ruande na početku genocida, uključujući predsjednicu vlade Agathe Uwilingiyimana, predsjednika Ustavnog suda, ministra poljoprivrede i ministra informisanja. Optužen je i za ubistvo deset belgijskih pripadnika mirovnih snaga Ujedinjenih nacija u istom periodu.

Nakon intenzivne istrage pune izazova, Tužilaštvo je utvrdilo da je Mpiranya preminuo 5. oktobra 2006. godine u Harareu, Zimbabve. Nakon objavljivanja optužnice MKSR-a protiv njega, Mpiranya je pobjegao u Zimbabve krajem 2002. godine, gdje je živio do smrti. Prisustvo Mpiranyae u Zimbabveu i, kasnije, činjenica da je umro, namjerno su prikrivane usklađenim naporima njegove porodice i saradnika, sve do danas. Kratak izvještaj o rezultatima uspješne istrage Tužilaštva koja je razotkrila mnoge ključne činjenice uprkos teškim okolnostima nalazi se u prilogu.

Tužilaštvo će u dogledno vrijeme sudijama Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove podnijeti prijedlog da zvanično zatvore predmet Mpiranya.