PMI učestvovao u Letnjoj školi tranzicione pravde u Severnoj Makedoniji

Mehanizam
Haag
PMI učestvovao u Letnjoj školi tranzicione pravde u Severnoj Makedoniji

Predstavnica Programa Mehanizma za informisanje zajednica pogođenih sukobima (PMI) održala je 25. avgusta 2022. uvodni govor na prvom panelu Letnje škole pod nazivom Tranziciona pravda kroz zajednički obrazovni pristup, u Ohridu, u Severnoj Makedoniji. Školu su organizovali Udruženje nastavnika istorije Makedonije (ANIM),  Fond za Zapadni Balkan (WBF) i Evropsko udruženje nastavnika i profesora istorije (EUROCLIO).

Uvodni panel predstavljao je glavni događaj u okviru serije razgovora i radionica održanih tokom sedam dana, uz prisustvovo više od 100 nastavnika istorije/povijesti, predstavnika nacionalnih udruženja nastavnika istorije/povijesti i kreatora obrazovnih programa iz svih država Zapadnig Balkana.

Tokom uvodnog panela pod nazivom Od MKSJ-a do učionice, koordinatorka za rad sa mladima PMI-a Anisa Sućeska govorila je o nasleđu MKSJ-a i Mehanizma i značaju arhiva tih sudova za buduće generacije. Ona je navela najveća dostignuća MKSJ-a i naglasila njihovu važnost za proces tranzicione pravde. Gospođa Sućeska je naglasila i važnost regionalnog pristupa, navodeći da tokom aktivnosti u organizaciji PMI-a nastavnici iz država nastalih raspadom bivše Jugoslavije zajedno razvijaju nastavne materijale bazirane na sudski utvrđenim činjenicama u sudskim predmetima vođenim pred MKSJ-om i Mehanizmom.

Glavna tema Letnje škole bila je uloga procesa tranzicione pravde u obrazovanju na području bivše Jugoslavije u kontekstu ratova 1990-ih. Učesnici su analizirali postojeće izazove u predavanjima o ratovima, kao i o različitim pristupima da se prevaziđu prepreke u iznalaženju načina za regionalnu saradnju.

Učešće u Letnjoj školi deo je nastojanja PMI-ja da podrži projekte organizacija civilnog društva koje se bave tranzicionom pravdom u regionu bivše Jugoslavije.

Cilj PMI-ja je da unapredi znanje i razumevanje građana i lokalnih zajednica u zemljama bivše Jugoslavije o zločinima počinjenim tokom sukoba 1990-ih godina, na osnovu sudskih predmeta MKSJ-a i Mehanizma. PMI podržava Evropska unija.