PMI održava godišnju radionicu planiranja sa EuroClio-om i nacionalnim udruženjima edukatora istorije iz bivše Jugoslavije

Sekretarijat
The Hague
PMI održava godišnju radionicu planiranja sa EuroClio-om i nacionalnim udruženjima edukatora istorije iz bivše Jugoslavije

Program Mehanizma za informisanje zajednica pogođenih sukobima (PMI) je 6. aprila 2024. godine organizovao online radionicu za predstavnike Evropskog udruženja nastavnika istorije (EuroClio) i predstavnike udruženja nastavnika istorije iz zemalja bivše Jugoslavije. Pod vođstvom koordinatorice PMI-a za rad sa mladima, g-đe Anise Sućeske, radionica je imala za cilj da pruži platformu za konsultacije i planiranje zajedničkih aktivnosti PMI i EuroClio predstavnika za period 2024-2026.

Tokom radionice, dogovoreno je da se nastavi sa saradnjom i aktivnostima, te da se u narednom periodu zajednički organizuje 16 događaja, obuka i radionica kako bi se unaprijedilo razumijevanje i znanje nastavnika istorije, edukatora i kreatora obrazovnih politika. Također, radit će se na razvoju online baze nastavnih materijala koji se bave temama koje su nastavnici odabrali u vezi sa sukobima iz 1990-ih, uključujući izbor arhivskog materijala MKSJ-a i Mehanizma, nastavnog materijala, kao i prijedloga o tome kako predavati osjetljive teme kao što su sukobi iz 1990-ih.

Nadalje, PMI, nacionalna udruženja nastavnika istorije i EuroClio će zajedno raditi na proširenju kruga certificiranih trenera kako bi se povećao broj edukatora istorije opremljenih za odgovorno i primjereno korištenje arhivskog materijala MKSJ-a i Mehanizma, te sudski utvrđenih činjenica prilikom pripreme i održavanja predavanja o istoriji sukoba iz 1990-ih.

Konačno, institucionalna saradnja sa državnim akterima kao što su ministarstva obrazovanja i pedagoški zavodi, ostat će ključni fokus zajedničkog rada, uz planirane događaje koji će se koristiti za promociju nastavnog materijala i alata koji su do sada proizvedeni - kao što je Priručnik za edukatore istorije/historije/povijesti: O korištenju arhive MKSJ i Mehanizma.

PMI blisko sarađuje sa EuroClio-om i nacionalnim udruženjima u regionu bivše Jugoslavije od 2019. godine, organizujući radionice za nastavnike istorije i edukatore, kao i obuke o korištenju arhiva MKSJ-a i Mehanizma. Ove radionice imaju za cilj da unaprijede vještine i znanje nastavnika kako bi efikasno podučavali o događajima iz sukoba 1990-ih. Do danas je realizovano preko 50 radionica u kojima je učestvovalo više od 600 nastavnika istorije.

Edukacija nastavnika istorije o korištenju arhiva MKSJ-a i Mehanizma dio je šireg PMI, koji finansira Evropska unija. Cilj rada PMI je da unaprijedi znanje i razumijevanje građana i zajednica u državama nastalim raspadom Jugoslavije o zločinima počinjenim u tom regionu tokom sukoba 1990-ih, na osnovu predmeta vođenih pred MKSJ i Mehanizmom.