PIM predstavio svoju online izložbu o genocidu u Srebrenici u Memorijalnom centru holokausta u Skoplju

Mehanizam
Haag
PIM predstavio svoju online izložbu o genocidu u Srebrenici u Memorijalnom centru holokausta u Skoplju

Dana 19. marta 2022. godine, gospođa Rada Pejić-Sremac, koordinatorka Program Mehanizma za informisanje zajednica pogođenih sukobima (PMI), predstavila je PIM-ovu online izložbu „Srebrenica: Hronologija jednog genocida” posetiocima Memorijalnog centra holokausta u Makedoniji (Memorijal/Muzej holokausta) u Skoplju, Sjeverna Makedonija.

Manifestaciju je otvorio Goran Sadikarijo, direktor Muzeja holokausta u Skoplju, a goste je pozdravio i Mire Mladenovski, direktor Udruženja nastavnika istorije Sjeverne Makedonije (ANIM).

Gospođa Pejić-Sremac je objasnila da online izložba daje pregled događaja koji su se desili tokom genocida u Srebrenici u julu 1995. godine, na osnovu činjenica koje su sudski utvrđene u predmetima pred MKSJ-om i Mehanizmom. Također je istakla da je do danas izložba bila veoma posjećena putem web stranice Mehanizma i stranica na društvenim mrežama. Posjetiteljima je također prikazan izbor kratkih video zapisa napravljenih za različite PIM-ove kampanje na društvenim mrežama.

Gospođa Pejić-Sremac je u svom obraćanju objasnila da PIM ima za cilj da doprinese procesima tranzicione pravde i jačanju vladavine prava u regionu Zapadnog Balkana. Ona je dodala da PIM koristi arhive i naslijeđe MKSJ-a i Mehanizma, posebno presude koje su donijele ove institucije, a kako bi prezentirao činjenice o zločinima počinjenim tokom sukoba 1990-ih u bivšoj Jugoslaviji.

PMI velikodušno podržavaju Evropska Unija i Ministarstvo spoljnih poslova Švajcarske.