Optuženi za genocid u Ruandi uhapšen u Demokratskoj Republici Kongo

Tužilaštvo
Arusha, Haag
Ladislas Ntaganzwa

Vlasti Demokratske Republike Kongo danas su uhapsile jedno od devet lica u bekstvu protiv kojih je MKSR podigao optužnicu, Ladislasa Ntaganzwu, bivšeg gradonačelnika Opštine Nyakizu u prefekturi Butare.

MKSR je podigao optužnicu protiv Ladislasa Ntaganzwe za genocid i zločine protiv čovečnosti zbog masakra hiljada pripadnika plemena Tutsi u njegovoj opštini, uključujući okrug Cyahinda i brdo Gasasa, za vreme genocida nad pripadnicima plemena Tutsi u Ruandi 1994. godine, tokom kojeg su i umereni pripadnici plemena Hutu, kao i drugi koji su se protivili genocidu, ubijeni. Za njega se navodi i da je organizovao silovanja i dela seksualnog nasilja izvršena nad mnogim ženama. On je bio jedan od šestorice optuženih u bekstvu čije predmete je tužilac MKSR, u skladu s pravilom 11bis, prosledio Ruandi radi suđenja.

Tužilac Mehanizma, sudija Hassan B. Jallow, obavestio je Savet bezbednosti o hapšenju Ladislasa Ntaganzwe tokom svog današnjeg obraćanja. On je takođe zahvalio vlastima Demokratske Republike Kongo na saradnji i pozvao ih da bez odlaganja optuženog izruče Ruandi radi suđenja.

Osmorica drugih optuženih u bekstvu: Felicien Kabuga, Augustin Bizimana, Protais Mpiranya, Fulgence Kayishema, Pheneas Munyarugarama, Aloys Ndimbati, Ryandikayo, i Charles Sikubwabo i dalje su u bekstvu i za njima je raspisana nagrada od 5 miliona američkih dolara za informacije koje bi dovele do njihovog hapšenja i prebacivanja u odgovarajuću jurisdikciju da bi im se sudilo.

Tužilaštvo Mehanizma nastavlja da blisko sarađuje sa vlastima Ruande, INTERPOL-om i Ministarstvom spoljnih poslova Sjedinjenih Američkih država kroz Program nagrada za pravdu, na lociranju preostalih optuženih koji su u bekstvu kako bi se obezbedilo njihovo hapšenje. U tom smislu, tužilac Mehanizma, sudija Hassan B. Jallow, pozdravio je današnje izjave podrške od strane Saveta bezbednosti i njegov poziv državama da u potpunosti sarađuju s Mehanizmom kako bi se obezbedilo hapšenje preostale osmorice optuženih u bekstvu.