Obraćanje predsednika Merona Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija

Predsednik
Arusha, Haag
Predsednik Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS), sudija Theodor Meron
Predsednik Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS), sudija Theodor Meron

Predsednik Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS), sudija Theodor Meron, danas je podneo izveštaj Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija o radu i napretku koji je Mehanizam ostvario tokom poslednjih šest meseci.

Predsednik je Savet bezbednosti prvo izvestio o napretku koji je Mehanizam ostvario u izvršavanju svog pravosudnog rada, i potvrdio da će, u skladu s prethodnim predviđanjima, prva presuda po žalbi biti izrečena kasnije ovog meseca u Aruši. Naglasio je da je Mehanizam spreman da presuđuje u eventualnim žalbenim postupcima proisteklim iz četiri aktuelna suđenja pred MKSJ, dok istovremeno preduzima sve potrebne mere kako bi obezbedio spremnost u slučaju hapšenje trojice preostalih optuženih pred MKSR koji su i dalje u bekstvu, a kojima treba da se sudi pred Mehanizmom.  

Predsednik Meron je takođe napomenuo da se odgovornost za mnogobrojne funkcije MKSR i MKSJ kao što su zaštita svedoka, izvršenje kazni, nadgledanje prosleđenih predmeta i očuvanje arhiva, prenosi se ili je prenesena na Mehanizam.

Predsednik se dalje osvrnuo na dva izazova s kojima se Mehanizam suočava. Prvo je izrazio zabrinutost u vezi s neizvršenim nalozima za hapšenje preostalih optuženih pred MKSR, među kojima su i trojica za koje se očekuje da im se sudi pred Mehanizmom. Lociranje svih optuženih bi dalo “potvrdu privrženosti međunarodne zajednice pravdi i pozivanju na odgovornost”, rekao je. Predsednik je apelovao na Savet da ponovi svoj poziv svim državama članicama da sarađuju po ovom pitanju.

Nakon toga je pomenuo pitanje ekspatrijacije osoba koje je MKSR oslobodio krivice i puštanje na slobodu osoba koje su izdržale kazne koje im je izrekao MKSR. Predsednik je podvukao da smatra pitanje ekspatrijacije “… jednim od ključnih pitanja od humanitarnog značaja za međunarodnu zajednicu”. Naglasio je da je s obzirom da je broj takvih osoba mali svega nekoliko država koje bi izrazile spremnost da im pruže utočište bi rešilo ovaj problem.

Predsednik Meron je napomenuo da ovi izazovi ne bi smeli da pomute stvaran napredak ostvaren pokretanjem rada oba ogranka Mehanizma i neometanom prebacivanju nadležnosti u skladu sa rokovima koje je zacrtao Savet bezbednosti.

Zaključujući svoje obraćanje, predsednik je zahvalio članicama Saveta bezbednosti na kontinuiranoj podršci i podsticaju. Naglasio je da su Mehanizam i drugi međunarodni sudovi “…testament posvećenosti međunarodne zajednice stvaranju sveta u kojem je vladavina prava neprikosnovena”.