MRMKS obilježava Dan UN-a sa srednjoškolskim učenicima

Mehanizam
Arusha
Učenici i nastavnici međunarodnih škola u Arushi učestvuju u obilježavanju Dana UN-a organizovanom na MMKS-u 24. oktobra
Učenici i nastavnici međunarodnih škola u Arushi učestvuju u obilježavanju Dana UN-a organizovanom na MMKS-u 24. oktobra

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS ili Mehanizam) jučer je obilježio Dan Ujedinjenih nacija (UN) u ogranku Mehanizma u Arushi tako što je u svom objektu poželio dobrodošlicu učenicima svih međunarodnih srednjih škola u Arushi i okolici s ciljem širenja svijesti o radu Mehanizma i misiji Ujedinjenih nacija.

Tokom posjete, učenici su imali priliku da čuju poruku generalnog sekretara UN-a, g. Antónia Guterresa, kao i govore višeg osoblja MMKS-a, da se upoznaju sa edukativnim sadržajima dostupnim u biblioteci MMKS-a, te da pogledaju filmove o radu Ujedinjenih nacija i Mehanizma. Za učenike je također upriličen obilazak novih prostorija Mehanizma u Lakilakiju, oblast Kisongo, i predstavljanje nedavno objavljene online izložbe Mehanizma o djeci u oružanim sukobima, zasnovanoj na svjedočenjima i dokazima u vezi sa sukobima u Ruandi i bivšoj Jugoslaviji.

Dan UN-a obilježava godišnjicu stupanja na snagu Povelje UN-a 1945. godine. Ratifikacijom ovog osnivačkog dokumenta od strane većine zemalja potpisnica, uključujući pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti, zvanično su osnovane Ujedinjene nacije. Datum 24. oktobar slavi se kao dan UN-a još od 1948. godine. Generalna skupština UN-a je 1971.godine preporučila da države članice ovaj dan obilježavaju kao državni praznik.