MIP održao predavanje o genocidu u Srebrenici za mlade iz Srbije

Sekretarijat
Banja Koviljača
MIP holds lecture on Srebrenica Genocide for young people from Serbia

Predstavnik Programa Mehanizma za informisanje zajednica pogođenih sukobima (PMI) održao je 3. juna 2023. grupi od 30 studenata i mladih novinara iz Srbije predavanje pod nazivom „Hronologija genocida u Srebrenici”. Predavanje je održano u okviru „Drinske letnje škole“, koji organizuju Inicijativa mladih za ljudska prava iz Srbije, Forum ZFD iz Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine.

Istraživač PMI-ja Nemanja Stjepanović predstavio pregled sudskih predmeta koji su pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove (Mehanizam) vođeni u vezi sa zločinima počinjenim u Srebrenici 1995. godine. Zatim je govorio o činjenicama koje su u vezi sa genocidom u Srebrenici sudski utvrđene u tim predmetima.

Stjepanović je tokom predavanja predstavio online izložbu koju je objavio PMI „Srebrenica: Hronologija jednog genocida“. Izložba je zasnovana na sudski utvrđenim činjenicama i ilustrovana je foto i video dokazima koji su uvršteni u sudski spis tokom odgovarajućih suđenja pred MKSJ-om i Mehanizmom. Predavanje predstavlja svojevrsni uvod u posetu studenata i mladih novinara Memorijalnom centru Srebrenica planiranu za sutradan.

Današnje predavanje deo je nastojanja PMI-a da podrži projekte organizacija civilnog društva koje se bave tranzicionom pravdom u regionu bivše Jugoslavije. Cilj rada PMI-ja je da unapredi znanje i razumevanje građana i zajednica u državama nastalim raspadom Jugoslavije o zločinima počinjenim u tom regionu tokom sukoba 1990-ih, na osnovu predmeta vođenih pred MKSJ-om i Mehanizmom. PMI podržava Evropska unija.