Mehanizam ugostio visoku delegaciju Istočnoafričkog suda pravde

Mehanizam
Arusha
S leva na desno: sudije Istočnoafričkog suda pravde Aaron Ringera i Geoffrey W.M. Kiryabwire, i predsednik Istočnoafričkog suda pravde, sudija dr Emmanuel Ugirashebuja
S leva na desno: sudije Istočnoafričkog suda pravde Aaron Ringera i Geoffrey W.M. Kiryabwire, i predsednik Istočnoafričkog suda pravde, sudija dr Emmanuel Ugirashebuja

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (“MMKS” ili “Mehanizam”) juče je u ogranku Mehanizma u Arushi ugostio visoku pravosudnu delegaciju Istočnoafričkog suda pravde. Predstavnici predsednika, tužioca i sekretara Mehanizma upriličili su srdačnu dobrodošlicu delegaciji Istočnoafričkog suda pravde, u kojoj su bili sudija dr Emmanuel Ugirashebuja, predsednik suda, sudija Liboire Nkurunziza, potpredsednik suda, i sudije Žalbenog odeljenja suda Aaron Ringera, Edward Rutakangwa i Geoffrey W.M. Kiryabwire.

Predstavnici čelnih ljudi Mehanizma gostima su predstavili pregled mandata i funkcija Mehanizma, uključujući i zaduženja koja su prenesena na MMKS s Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu, koji je zatvoren  31. decembra 2015.

Odgovarajući na napomene koje su izneli zvaničnici MMKS, predsednik Istočnoafričkog suda pravde, dr Ugirashebuja, izrazio je zahvalnost na srdačnoj dobrodošlici koju im je priredio MMKS kao njihova sestrinska pravosudna institucija u Arushi i pomenuo mogućnosti za međusobnu razmenu znanja. Takođe je primetio, u vezi s odnosom između ove dve institucije, da “[premda] su naše nadležnosti različite, radimo pod istim okriljem međunarodnog prava i pri tom primenjujemo najbolju praksu …”.

Diskusija koja je usledila ticala se širokog spektra pitanja u vezi s metodima pravosudnog rada, podrškom za sudije, proceduralnim pitanjima, podrškom i zaštitom za svedoke, efikasnim rukovođenjem postupcima, kao i pohranjivanjem i čuvanjem spisa. Delegacija je okončala posetu obilaskom novog objekta Mehanizma u Arushi.