Mehanizam položio kamen temeljac za svoj novi objekat u Arushi

Mehanizam
Arusha
From left to right: Mr. Stephen Mathias, UN ASG for Legal Affairs, Mr. Daud Felix Ntibenda, Regional Commissioner for Arusha, Mr. Mahadhi Juma Maalim, Deputy Minister for Foreign Affairs and International Co-operation of Tanzania, MICT & ICTR Prosecutor Jallow, MICT & ICTY President Meron, H.E. Jakaya Mrisho Kikwete, President of the United Republic of Tanzania, MICT & ICTY Registrar Hocking, Justice Mohamed Chande Othman, Chief Justice of Tanzania, Mr. Richard Sezibera, Secretary General of the EAC.
From left to right: Mr. Stephen Mathias, UN ASG for Legal Affairs, Mr. Daud Felix Ntibenda, Regional Commissioner for Arusha, Mr. Mahadhi Juma Maalim, Deputy Minister for Foreign Affairs and International Co-operation of Tanzania, MICT & ICTR Prosecutor Jallow, MICT & ICTY President Meron, H.E. Jakaya Mrisho Kikwete, President of the United Republic of Tanzania, MICT & ICTY Registrar Hocking, Justice Mohamed Chande Othman, Chief Justice of Tanzania, Mr. Richard Sezibera, Secretary General of the EAC.
S leva na desno: g. Stephen Mathias, pomoćnik generalnog sekretara UN za pravne poslove, g. Daud Felix Ntibenda, regionalni komesar za Arushu, g. Mahadhi Juma Maalim, zamenik ministra spoljnih poslova i međunarodne saradnje Tanzanije, tužilac MMKS i MKSR Jallow, predsednik MMKS i MKSR Meron, nj. e. Jakaya Mrisho Kikwete, predsednik Ujedinjene Republike Tanzanije, sekretar MMKS i MKSR Hocking, sudija Mohamed Chande Othman, predsednik Vrhovnog suda Tanzanije, g. Richard Sezibera, generalni sekretar organizacije EAC.

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) juče je obeležio polaganje kamena temeljca za svoj novi objekat u Arushi na ceremoniji koju je vodio njegova ekselencija, Jakaya Mrisho Kikwete, predsednik Ujedinjene Republike Tanzanije. Ceremoniji je prisustvovao predsednik Vrhovnog suda Tanzanije, sudija Mohamed Chande Othman, kao i brojni drugi nacionalni, regionalni i lokalni zvaničnici. Zamenik ministra spoljnih poslova i međunarodne saradnje Tanzanije, g. Mahadhi Juma Maalim (narodni poslanik), g. Stephen Mathias, pomoćnik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za pravne poslove, g. Stephen Cutts, pomoćnik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za centralne službe podrške, kao i tri čelnika Mehanizma takođe su govorili na ovom skupu.

Predsednik Kikwete je izjavio: “Zgrada koja će biti izgrađena predstavljaće neizbrisiv trag međunarodnih napora u borbi protiv nekažnjivosti. Za mene, ova zgrada će biti spomenik časti nevinih muškaraca i žena koji su nemilosrdno pobijeni zbog svoje plemenske pripadnosti. Neka iz ove zgrade nastave neprestano da odjekuju naša tuga i naš zavet, ‘Nikad više’”.

Zamenik ministra spoljnih poslova i međunarodne saradnje Tanzanije izrazio je zahvalnost međunarodnoj zajednici na poverenju koje je ukazala Tanzaniji pozvavši je da bude zemlja domaćin Mehanizma i naglasio da će novi dom Mehanizma doprineti imidžu Arushe kao jednom od centara međunarodnog prava u svetu.

Pomoćnik generalnog sekretara Mathias preneo je svesrdne čestitke generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Vladi Tanzanije na velikodušnoj donaciji zemljišta Ujedinjenim nacijama za potrebe Mehanizma, i pohvalio dobrodošlicu i podršku koju je prvo uživao MKSR, a sada Mehanizam, od strane stanovnika Arushe i njihovih lokalnih predstavnika. U svom obraćanju, pomoćnik generalnog sekretara Cutts je izjavio: “Sa zadovoljstvom primećujem da novi objekat odslikava najbolje međunarodne prakse na polju dizajna i izgradnje. Takođe, on će poslužiti kao primer pri izgradnji budućih objekata Ujedinjenih nacija, i ovde u regionu, kao i širom sveta”.

Predsednik Mehanizma, sudija Theodor Meron, objasnio je da postavljanje kamena temeljca predstavlja opipljiv simbol “izuzetne investicije i dugoročnog poverenja koje međunarodna zajednica polaže, ne samo u Mehanizam, već u fundamentalnu važnost principijelnog pozivanja na odgovornost, pravde i vladavine prava u širem smislu”.

Tužilac Mehanizma, Hassan Bubacar Jallow, izjavio je: “Nadamo se da će svet, a posebno region Afrike, s obzirom na prisustvo ovog objekta na tom kontinentu, iskoristiti njegov ogromni potencijal za istraživanje kao i njegov istorijski potencijal. U prilici kao što je ova, jedino je prikladno da takođe pozovem i podsetim sve države na njihovu obavezu da sarađuju s Mehanizmom na hapšenju i prosleđivanju optuženih koji su u bekstvu”.

Sekretar Mehanizma, g. John Hocking, izjavio je: “Ova zgrada se gradi u Arushi, za Arushu i za svet. Ova zgrada je lokalna, ali je poruka koju nosi globalna. Ona nas podseća da nekažnjivost više nije prihvatljiva i da se zahteva pozivanje na odgovornost, bez obzira koliko moćan bio počinilac, ili koliko bespomoćna žrtva”.

Nakon postavljanja kamena temeljca, za predsednika Kikwetea i druge zvanice organizovan je obilazak gradilišta.

Tri zgrade koje će činiti novi objekat – sudnica, arhiv i administrativna zgrada – projektovane su kako bi služile specifičnim funkcijama Mehanizma, koje uključuju završetak preostalog pravosudnog rada, vođenje arhiva, zaštitu svedoka, nadzor nad izvršavanjem kazni i pružanje pomoći nacionalnim pravosudnim sistemima.

Za više informacija posetite našu stranicu o izgradnji objekta u Arushi.