Mehanizam pokreće program mentorstva za devojčice u Aruši

Mehanizam
Arusha
Predstavnice MMKS, Joyce Ngowi i Sera Attika sa učenicama Srednje škole Longido u Aruši
Predstavnice MMKS, Joyce Ngowi i Sera Attika sa učenicama Srednje škole Longido u Aruši

Ogranak u Aruši Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) pridružio se globalnom obeležavanju Međunarodnog dana žena 2015. godine pokrećući svoj program “Neka se njena budućnost ostvari: program mentorstva za devojčice iz Aruše”. Ovom inicijativom je ostvarivanje ovogodišnje teme Međunarodnog dana žena u svetu, “neka se ostvari”, pretočeno u konkretan angažman s lokalnom zajednicom koji će trajati dugo nakon 8. marta.

Ovaj program će trajati godinu dana, a namenjen je devojčicama uzrasta od 16 do 17 godina iz tri lokalne srednje škole koje nemaju pristup sličnim mogućnostima mentorstva. Krajnji cilj programa je da ove devojčice steknu kontrolu nad svojim životima i da im se pomogne da u svet odraslih uđu donoseći upućene odluke.

Ovaj program će na dobrovoljnoj osnovi voditi zaposlene u ogranku MMKS u Aruši, koje će biti i moderatorke. Program se sastoji od 12 mesečnih sesija mentorstva koje će se održavati tokom vikenda kako bi se izbeglo mešanje sa školskim obavezama učesnica ili poslovnim obavezama mentorki.

Sesije će biti usredsređene na teme od interesa za mlade devojke, od priprema za nastavak školovanja na fakultetu ili ulazak na tržište rada, poput pisanja radnih biografija ili prijava za univerzitete, ili učenja o mikrofinansijama i vođenju malih preduzeća, do pitanja od opšteg interesa poput održavanja reproduktivnog zdravlja i održavanja i obogaćivanja veze.

Osoba u MMKS zadužena za rodna pitanja, gđa. Sera A. Attika, koja predvodi program mentorstva, izjavila je: “MMKS među svojim osobljem ima mnoge uspešne profesionalne žene koje su željne, spremne i počastvovane da budu mentorke, da podele svoja iskustva i da sa devojčicama ostvare neposredan lični kontakt, kao način ‘vraćanja duga’ lokalnoj zajednici koja nam je domaćin”.

Ovaj program će se okončati 8. marta 2016.