Glavni tužilac Mehanizma, Serge Brammertz, u posjeti Bosni i Hercegovini od 4. do 8. aprila 2022

Tužilac
Haag
Tužilac Serge Brammertz
Tužilac Serge Brammertz

Glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizam), Serge Brammertz boravi u posjeti Bosni i Hercegovini (BiH) of 4. do 8. aprila 2022.

Tužilac Brammmertz je danas bio u Sarajevu, gdje je zajedno sa predsjednikom Mehanizma, sucem Carmelom Agiusom, dao uvodne riječi na konferenciji organizovanoj povodom obilježavanja 30. godišnjice početka opsade Sarajeva.

U okviru priprema za redovni šestomjesečni izvještaj Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija, čije se podnošenje očekuje u maju 2022., tužilac Brammertz će se ove sedmice sastati sa Milankom Kajganićem, vršiocem dužnosti Glavnog tužioca Tužilaštva BiH i Biserom Turković, ministricom vanjskih poslova BiH. On će također iskoristiti priliku da se sretne sa predstavnicima međunarodne zajednice i diplomatskog kora u BiH, uključujući ambasadora misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec, visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta, kao i šefa delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH, ambasadora Johanna Sattlera.

Tužilac Brammertz će potom posjetiti Banja Luku i sastati se sa Mahmutom Švrakom, glavnim tužiocem Republičkog tužilaštva Republike Srpske, i Brankom Mitrovićem, tužiocem Republičkog tužilaštva Republike Srpske.

Na tim sastancima razgovaraće se između ostalog o procesuiranju ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, saradnji sa tužilaštvom Mehanizma i podršci koja se od tužilaštva Mehanizma može dobiti, te o regionalnoj sudskoj saradnji u predmetima ratnih zločina.

Tužilac Brammertz će 7. aprila 2022. na Univerzitetu u Sarajevu održati predavanje pod nazivom „Uloga, značaj i rezultati MKSJ-a i MRMKS-a u postizanju pravde“.

Tužilac Brammertz se jučer u Srebrenici sastao s tamošnjim predstavnicima udruženja žrtava.