Glavni tužilac Brammertz u Ženevi govori o zaštiti kulturnog naslijeđa

Tužilaštvo
Haag
Glavni tužilac Brammertz u Ženevi govori o zaštiti kulturnog naslijeđa

Glavni tužilac Mehanizma Serge Brammertz održao je danas u Ženevi govor na konferenciji o zaštiti kulturnog naslijeđa kojom je obilježena 20. godišnjica potpisivanja Drugog protokola iz 1999. uz Hašku konvenciju iz 1954., koju su zajedno sazvali UNESCO i Vlada Švajcarske.

Cilj konferencije bio je da se razmjene mišljenja i razmotre dostignuća i izazovi sa kojima se danas suočavaju implementacija Drugog protokola i zaštita kulturne baštine u oružanom sukobu.

U svom govoru, tužilac Brammertz istakao je da je, oslanjajući se na Hašku konvenciju iz 1954. i Drugi Protokol, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju bio prvi međunarodni sud koji je formalno potvrdio da napadi na kulturnu baštinu predstavljaju zločine na osnovu međunarodnog prava. Tužilac je podsjetio na stravično uništavanje kulturne baštine tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji, ali je napomenuo da je MKSJ proglasio mnoge visoke rukovodioce odgovornim za te zločine, uključujući i to da je osudio visoke vojne oficire za napade na Dubrovnik, koji je kao dio svjetske kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a. 

Govoreći o značajnim događanjima u periodu od usvajanja Drugog protokola, tužilac je naglasio sljedeće: "Visoki vojni i politički rukovodioci mogu biti i bili su proglašeni odgovornim za te zločine, čak i ako su se nalazili daleko od mjesta zločina. Ovo pravo vrijedi i za međunarodne i za nemeđunarodne oružane sukobe i može se primjenjivati čak i ako u domaćem pravu nema odgovarajućih odredbi o tome."

U zaključku, tužilac je primijetio da se napadi na kulturnu baštinu, na žalost, ponovo dešavaju i danas, te je rekao: "Potrebna je spremnost da se izvršioci pozovu na odgovornost i da budu kažnjeni za svoje zločine protiv našeg zajedničkog naslijeđa. Bez obzira na to da li se radi o međunarodnim, regionalnim ili državnim sudovima, međunarodna zajednica može pokazati svoje gnušanje zbog tih napada i svoju riješenost da se oni koji su odgovorni privedu pravdi. To bi bio primjeren način da se obilježi ova 20. godišnjica i da se osigura ostvarenje ciljeva Drugog protokola."