Glavni tužilac Brammertz se sastao s crnogorskim zvaničnicima

Tužilaštvo
Haag
Glavni tužilac Mehanizma, Serge Brammertz i vrhovni državni tužilac Crne Gore Ivica Stanković
Glavni tužilac Mehanizma, Serge Brammertz i vrhovni državni tužilac Crne Gore Ivica Stanković

Glavni tužilac Mehanizma, Serge Brammertz, boravi u posjeti Podgorici od 28. do 30. januara 2019.

Tužilac će se sastati s predsjednikom Milom Đukanovićem, potprjedsednikom Vlade i ministrom pravde Zoranom Pažinom, ministrom vanjskih poslova Srđanom Darmanovićem i vrhovnim državnim tužiocem Ivicom Stankovićem kako bi razgovarao o nastavku i produbljivanju saradnje između Tužilaštva Mehanizma i crnogorskih vlasti na području ostvarivanja pravde za ratne zločine, potrazi za nestalim osobama i prevazilaženju naslijeđa nedavne prošlosti putem pomirenja, pogotovo nakon zatvaranja Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Jutros, 29. januara, glavni tužilac Brammertz i vrhovni državni tužilac Stanković potpisali su Memorandum o razumijevanju između Tužilaštva Mehanizma i Vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore o saradnji u krivičnom gonjenju za ratne zločine i druge teške povrede međunarodnog humanitarnog prava. Na osnovu ovog sporazuma, Tužilaštvo Mehanizma će Vrhovnom državnom tužilaštvu omogućiti pristup kolekciji dokaza u posjedu Tužilaštva Mehanizma i odgovarati na zahtjeve za pomoć. Tužilac Brammertz je takođe obavijestio vrhovnog državnog tužioca o drugim vidovima pomoći koje Tužilaštvo Mehanizma može pružiti, uključujući i neposrednu pomoć u tekućim predmetima, pravne savjete, obuku o naprednim tužilačkim vještinama i podršku regionalnoj pravosudnoj saradnji.

Nakon potpisivanja ovog sporazuma, glavni tužilac Brammertz je napomenuo da je Crna Gora preuzela važne obaveze u vezi s ratnim zločinima, vladavinom prava i pomirenjem, uključujući I deklaracije usvojene 2018. godine na samitu u Londonu i u pregovorima o pristupu Evropskoj uniji. Tužilac Brammertz je istakao: “Posle zatvaranja MKSJ odgovornost za ostvarivanje pravde za ratne zločine je sada na nacionalnim vlastima. Tužilaštvo kojem sam na čelu ima jasnu poruku: u potpunosti smo posvećeni nastavku i jačanju pomoći koju pružamo našim partnerima na nacionalnom nivou, koji se susreću s značajnim izazovima i kojima su potrebni znanje i ekspertiza Tužilaštva Mehanizma. Kao što je rečeno u našim današnjim razgovorima, naš zajednički cilj je da crnogorski tužioci u budućnosti budu u stanju da u većoj mjeri ostvare smislenu pravdu za žrtve ratnih zločina, što će na kraju dati podstrek vladavini prava i pomirenju”.