Generalna skupština izabrala sudiju Yusufa Aksara iz Turske za sudiju Mehanizma

Mehanizam
Arusha, Haag
Generalna skupština Ujedinjenih UN Photo/Manuel Elias
Generalna skupština Ujedinjenih UN Photo/Manuel Elias

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je u petak, 21. decembra 2018, izabrala sudiju Yusufa Aksara iz Turske na spisak sudija u pripravnosti Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizam).

Sudija Aksar je član Stalnog arbitražnog suda od 2016. godine, kao i ad hoc sudija Evropskog suda za ljudska prava od 2015. godine. Trenutno obavlja funkciju profesora i dekana Pravnog fakulteta Univerziteta Maltepe u Istanbulu, Turska.

Sudija Aksar je izabran nakon što su nastala upražnjena mesta sudija u pripravnosti Mehanizma odlaskom sudije Bakonea Justice Molotoa iz Južnoafričke Republike i neproduženjem mandata sudije Aydina Sefa Akaya iz Turske. Generalna skupština Ujedinjenih nacija izabrala je sudiju Aksara sa spiska kandidata koji je dostavio Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija nakon nominacija država članica Ujedinjenih nacija.

U pogledu izbora drugog sudije na spisak sudija u pripravnosti Mehanizma, pošto nijedan kandidat nije dobio apsolutnu većinu nakon šest rundi glasanja, sednica je odgođena i očekuje se da će biti nastavljena kasnije novom rundom glasanja.

U skladu sa svojim Statutom, Mehanizam ima spisak od 25 nezavisnih sudija u pripravnosti koji opslužuju oba ogranka Mehanizma.