Čelnici Mehanizma održali diplomatski brifing u Haagu

Mehanizam
Haag
Čelnici Mehanizma održali diplomatski brifing u Haagu

Čelnici Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove  (Mehanizam) juče su održali brifing za diplomate akreditovane u Kraljevini Nizozemskoj i međunarodnim organizacijama.

Tokom brifinga, kojem je prisustvovalo 50 ambasadora i pripadnika diplomatskog kora, predsjednica Graciela Gatti Santana, tužilac Serge Brammertz i sekretar Abubacarr M. Tambadou iznijeli su pregled trenutnih aktivnosti Mehanizma i najnovije informacije u vezi s njima.

Sve troje čelnika su naglasili svoju odlučnost da se mali broj preostalih predmeta okonča efikasno, ekspeditivno i pravično, te da se kontinuirane rezidualne funkcije Mehanizma obavljaju na način koji je u skladu s vizijom Savjeta bezbjednosti. Predsjednica Gatti Santana obavijestila je pripadnike diplomatskog kora o glavnim prioritetima svog predsjedničkog mandata, uključujući planiranje u vezi s budućim promjenama u radu Mehanizma. Tužilac Brammertz naglasio je napore Tužilaštva da uđe u trag preostalim bjeguncima i pruži pomoć nacionalnim jurisdikcijama. Sekretar Tambadou je u glavnim crtama opisao podršku koju sekretarijat pruža aktivnostima Mehanizma i šta se trenutno poduzima da bi se javni sudski spisi i arhive učinili još pristupačnijim. 

Čelnici Mehanizma su također zahvalili predstavnicima država na čvrstoj podršci koju pružaju Mehanizmu od njegovog osnivanja i naveli nekoliko pitanja po kojima je kontinuirana podrška država članica i dalje od suštinskog značaja. Tu spadaju pronalaženje i hapšenje bjegunaca; prebacivanje preostalih osuđenih osoba u države sprovođenja kazni i, generalno, obezbjeđivanje podrške dodatnih država sprovođenja kazni; i, najzad, obezbjeđivanje dovoljno budžetskih sredstava da bi Mehanizam mogao da nastavi s radom. 

Mehanizam će nastaviti s redovnim obavještavanjem diplomatskog kora, i u Arushi i u Haagu, o svom radu i aktivnostima.