Izricanje presude po žalbi u predmetu Tužilac protiv Ratka Mladića zakazano za 8. juni 2021: Otvoren postupak akreditacije

Mehanizam
Haag
Mladić Ratko
Mladić Ratko

Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizam) zakazalo je izricanje presude po žalbi u predmetu Tužilac protiv Ratka Mladića za utorak, 8. juna 2021. u 15:00 sati, u sudnici Mehanizma u Haagu.

Otvoren je postupak akreditacije za predstavnike medija i druge zainteresovane koji žele prisustvovati izricanju presude po žalbi.

Predstavnici medija koji tog dana žele da uđu u zgradu moraju zahtjev za akreditaciju podnijeti putem e‑maila na adresu mict-press@un.org, do utorka, 25. maja 2021. u 17:00 sati.

U zahtjevu za akreditaciju treba navesti puni naziv medijske organizacije, imena novinara, snimatelja i drugih tehničara, kao i brojeve njihovih pasoša ili ličnih isprava.

Zbog ograničenja u vezi s pandemijom COVID-19 koja su na snazi u zgradi Mehanizma, raspoloživi prostor namijenjen akreditovanim predstavnicima medija veoma je ograničen i uključuje isključivo pristup auli Mehanizma. Akreditovani predstavnici medija moći će pratiti prijenos pretresa iz aule, s odgodom od 30 minuta. Neće se izdavati akreditacije za pristup javnoj galeriji.

Predstavnici diplomatskog kora i drugi zainteresovani koji žele prisustvovati izricanju presude po žalbi mogu također akreditaciju zatražiti putem e-maila na adresu mict-press@un.org, do utorka, 25. maja 2021. u 17:00 sati.

Raspoloživ prostor za predstavnike diplomatskog kora i druge osobe biće vrlo ograničen, i sveden na pristup zasebnim prostorijama u zgradi Mehanizma namijenjenim za prijenos pretresa s odgodom od 30 minuta. Neće se izdavati akreditacije za pristup javnoj galeriji.

Akreditovani predstavnici medija, diplomatskog kora i druga lica biće putem e-maila obaviješteni o statusu akreditacije i pojedinostima u vezi s njenim preuzimanjem do srijede, 26. maja 2021. u 17:00 sati.

Akreditovani predstavnici medija i druga lica će o ograničenjima i postupcima u vezi s pandemijom COVID-19 koji se primjenjuju prije ulaska i za vrijeme boravka u zgradi Mehanizma biti pravovremeno obaviješteni e-mailom.

Pretres će biti emitovan na web stranici Mehanizma s odgodom od 30 minuta. Dodatne informacije o rasporedu pretresa Mehanizma nalaze se u Sudskom kalendaru.

Tehničke informacije

Javni prijenos pretresa bit će dostupan na web stranici Mehanizma s odgodom od 30 minuta na sljedećem linku: https://www.irmct.org/en/cases/mict-courtroom-broadcast. Pretres se može pratiti na engleskom, francuskom i bosanskom/hrvatskom/srpskom jeziku.

U auli će biti obezbjeđeni radni stolovi, priključci za struju i bežična internet veza. Molimo Vas da imate u vidu da će akreditovani predstavnici medija koji žele snimati odgođen prijenos pretresa u auli na raspolaganju imati samo ograničen broj priključaka. Novinari koji namjeravaju da se u auli priključe na prijenos pretresa treba da ponesu kompatibilnu opremu i BNC kabl. Izricanje presude po žalbi prenosiće se na engleskom, ali će audio prijenos biti dostupan na engleskom, francuskom i bosanskom/hrvatskom/srpskom jeziku.

Nadalje, za snimanje pretresa zaduženo je ovlašteno osoblje Mehanizma, a kopija video snimke izricanja presude po žalbi biće dostupna po okončanju pretresa. Predstavnici medija mogu snimku pretresa dobiti na zahtjev upućen na email adresu mict-press@un.org. Molimo Vas da imate u vidu da se snimka dostavlja u MP4 formatu i da postoje opcije za engleski, francuski, bosanski/hrvatski/srpski jezik.

Izvan zgrade Mehanizma dostupan je ograničen broj priključaka za audio i video prijenos, s tim da se medijske organizacije moraju postarati da imaju adekvatne kablove i napajanje strujom. Pristup priključcima biće dostupan po redoslijedu prijava.

U blizini zgrade Mehanizma dostupan je ograničen prostor za SNG vozila. Mehanizam ne izdaje akreditacije za SNG vozila i pomenuti prostor dostupan je po redoslijedu dolaska. Lokalne vlasti će od svih vozila koja budu parkirana na mjestima koja za to nisu predviđena tražiti da budu uklonjena.

Kontekst

Dana 22. novembra 2017. godine, Pretresno vijeće I Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) izreklo je presudu u predmetu Tužilac protiv Ratka Mladića (Prvostepena presuda). Pretresno vijeće je osudilo Ratka Mladića, bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja. Oslobođen je od optužbe za genocid po tački 1 Optužnice za zločine počinjene protiv bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata u određenim opštinama u Bosni i Hercegovini. Mladiću je izrečena kazna doživotnog zatvora.

Pretresno vijeće je konstatovalo da je Mladić počinio ove zločine svojim učestvovanjem u četiri udružena zločinačka poduhvata. U tom pogledu, ono je konstatovalo: (i) da je, od 12. maja 1992. do 30. novembra 1995., Mladić učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem trajnog uklanjanja bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata sa teritorija u Bosni i Hercegovini (BiH) na koje su bosanski Srbi polagali pravo putem progona, istrebljivanja, ubistva, nehumanih djela (prisilno premještanje) i deportacije; (ii) da je, od 12. maja 1992. do novembra 1995., Mladić učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem širenja terora među civilnim stanovništvom Sarajeva kroz kampanju snajperskog djelovanja i granatiranja; (iii) da je, od dana koji su neposredno prethodili 11. julu 1995. najmanje do oktobra 1995., Mladić učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem eliminisanja bosanskih Muslimana u Srebrenici ubijanjem muškaraca i dječaka i prisilnim uklanjanjem žena, djece i nekih starijih muškaraca; I (iv) da je, otprilike od 25. maja 1995. do otprilike 24. juna 1995., Mladić učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem zarobljavanja osoblja Ujedinjenih nacija raspoređenog u BiH i njihovog zatočavanja na strateškim vojnim lokacijama kako bi se spriječila Organizacija Sjevernoatlantskog pakta da pokrene daljnje vazdušne napade na vojne ciljeve bosanskih Srba.

Optužnica protiv Mladića prvobitno je podignuta 24. jula 1995. Nakon što je u bjekstvu proveo skoro šesnaest godina, uhapšen je u Srbiji 26. maja 2011. i prebačen na MKSJ 31. maja 2011. Suđenje je započelo 16. maja 2012. i trajalo je ukupno 530 dana, tokom kojih je prihvaćeno 9.914 dokaznih predmeta, a Pretresno vijeće je saslušalo ili primilo svjedočenja ukupno 592 svjedoka.

Žalbe na Prvostepenu presudu su uložili i odbrana i tužilaštvo. Mladić je od Žalbenog vijeća zatražio da produži rokove za postupak podnošenja podnesaka. Žalbeno vijeće je djelimično odobrilo te zahtjeve, dopustivši ukupno 210 dana produženja rokova. Obje strane u postupku su dostavile svoje najave žalbe na Prvostepenu presudu 22. marta 2018., žalbene podneske 6. avgusta 2018., podneske respondenta 14. novembra 2018., te najzad replike 29. novembra 2018. Žalbeni pretres u ovom predmetu održan je 25. i 26. avgusta 2020. nakon odgađanja zbog Mladićevog zdravstvenog stanja i ograničenja u vezi s pandemijom COVID-19.

Mladić je 18. juna 2018. podnio zahtjev za izuzeće sudija Theodora Merona, Carmela Agiusa i Liua Daquna iz Žalbenog vijeća u ovom predmetu zbog stvarne ili prividne pristranosti. Stvar je bila proslijeđena sudiji Jean-Claudeu Antonettiju, koji je odobrio Mladićev zahtjev, te 4. septembra 2018. imenovao sudije Mparanyja Mamyja Richarda Rajohnsona, Gberdaoa Gustavea Kama i Elizabeth Ibanda-Nahamyu da zamijene sudije Merona, Agiusa i Liua. Dana 14. septembra 2018., poslije povlačenja sudije Rajohnsona, predsjednik je u vijeće imenovao sudiju Aminattu Lois Runeni N'gum. Dana 18. februara 2021., predsjednik je imenovao sudiju Mustaphu El Baaja da zamijeni sudiju Kama, nakon što je on, nažalost, preminuo. U sastavu Žalbenog vijeća u ovom predmetu su sudija Prisca Matimba Nyambe (predsjedavajuća), sudija Aminatta Lois Runeni N'gum, sudija Seymour Panton, sudija Elizabeth Ibanda-Nahamya i sudija Mustapha El Baaj.

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija osnovao je 22. decembra 2010. Mehanizam radi sprovođenja više osnovnih funkcija Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu i MKSJ-a, uključujući okončanje ograničenog broja predmeta koji su naslijeđeni iz rada ova dva međunarodna suda.

Za dodatne informacije obratite se:

Heleni Eggleston, potparolu na +31 (70) 512 5691 ili +31 6 11 92 37 43

Službi za odnose s javnošću na +31 (70) 512 5231