Predavanje o genocidu u Srebrenici za novinare iz BiH i Srbije

Mehanizam
Haag
Lecture on Media Reporting on the Srebrenica Genocide held for Journalists from BiH and Serbia

Predstavnik Programa Mehanizma za informisanje zajednica pogođenih sukobom (PMI) Nemanja Stjepanović održao je 29. novembra predavanje za novinare iz Bosne i Hercegovine i Srbije o sudski utvrđenim činjenicama pred MKSJ-om i Mehanizmom o genocidu u Srebrenici. Predavanje je održano u okviru seminara pod naslovom „Mediji i izveštavanje o genocidu u Srebrenici“, u organizaciji Nezavisnog društva novinara Vojvodine i Foruma ZFD iz Srbije.

Istraživač PMI-ja Nemanja Stjepanović tokom predavanja je opisao razvoj događaja u Srebrenici tokom jula 1995. godine i predstavio pregled sudskih predmeta koji su pred MKSJ-om i Mehanizmom vođeni u vezi sa zločinima počinjenim u Srebrenici. Polaznicima seminara prezentovao je i iskaze preživelih žrtava genocida sa suđenja pred MKSJ-om.

Govoreći u arhivama MKSJ-a i Mehanizma, Stjepanović je objasnio da one predstavljaju jedinstven izvor informacija za novinare koji istražuju teme zločina počinjenih tokom sukoba 1990-ih. Arhive, pojasnio je, sastavljene su od velikog broja dokumenata, mapa, fotografija i audio-vizuelnog materijala iz perioda sukoba.

Cilj rada PMI-ja je da unapredi znanje i razumevanje građana i zajednica u državama nastalim raspadom bivše Jugoslavije o zločinima počinjenim u tom regionu tokom sukoba 1990-ih, na temelju predmeta vođenih pred MKSJ-om i Mehanizmom. PMI velikodušno podržavaju Evropska Unija i Ministarstvo spoljnih poslova Švajcarske.