Učešće predstavnice Programa Mehanizma za informisanje u radionici „Tranziciona pravda kroz crnogorsko i regionalno iskustvo“

Mehanizam
Haag
Mechanism Information Programme representative participates in a workshop ‘Transitional Justice through Montenegrin and regional experience’

Koordinatorka Programa Mehanizma za informisanje zajednica pogođenih sukobom (PMI) Rada Pejić-Sremac govorila je danas na radionici Tranziciona pravda kroz crnogorsko i regionalno iskustvo, održanoj u organizaciji Centra za građansko obrazovanje iz Crne Gore.

Radionica je održana putem video konferencijske veze i okupila je pravne eksperte, mlade profesionalce iz crnogorskog pravosuđa, predstavnike civilnog društva i studente sa Univerziteta Crne Gore, Univerziteta Mediteran i Univerziteta Donja Gorica iz Podgorice.

Gospođa Pejić-Sremac je u izlaganju istakla važnost nasleđa MKSJ-a za region bivše Jugoslavije i objasnila da je Mehanizam, kao naslednik MKSJ-a, odgovoran za zaštitu i očuvanje tog nasleđa.

Ona je u nastavku govorila o različitim aktivnostima PMI-ja, ukazujući da je cilj programa doprinos procesu tranzicione pravde i ojačavanju vladavine prava na Zapadnom Balkanu. Objasnila je, takođe, da se PMI oslanja na arhive MKSJ-a i Mehanizma, kao i na njihovo sveukupno nasleđe, sa namerom da javnosti predstavi informacije zasnovane na činjenicama o zločinima počinjenim tokom sukoba 1990-ih.

Gospođa Pejić-Sremac je, zaključujući izlaganje, naglasila da je angažman aktera civilnog društva u regionu bivše Jugoslavije od suštinske važnosti za procese tranzicione pravde, kao i da su organizacije civilnog društva važan partner PMI-ja.

PMI velikodušno podržavaju Evropska Unija i Ministarstvo spoljnih poslova Švajcarske.