Savjet bezbjednosti UN-a ponovo imenovao tužioca Sergea Brammertza i završio ispitivanje ostvarenog napretka u radu Mehanizma

Mehanizam
Arusha, Haag
Tužilac Serge Brammertz
Tužilac Serge Brammertz

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija, rezolucijom 2529 (2020), juče je ponovo imenovao Sergea Brammertz na novi mandat kao tužioca Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizam), za period od 1. jula 2020. do 30. juna 2022. Tužilac Brammertz se nalazi na funkciji tužioca Mehanizma od 1. marta 2016. Prije toga je bio na funkciji tužioca Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) od 1. januara 2008. do okončanja njegovog rada krajem 2017.

Savjet bezbjednosti je pored toga završio ispitivanje ostvarenog napretka u radu Mehanizma od posljednjeg takvog ispitivanja u junu 2018., i pozdravio je izvještaj Mehanizma u tom pogledu.

U svojoj rezoluciji, Savjet bezbjednosti takođe je pozdravio hapšenje u Francuskoj 16. maja 2020. Féliciena Kabuge, optuženog za genocid i zločine protiv čovječnosti za koje se navodi da su počinjeni u Ruandi 1994. Savjet je pohvalio Tužilaštvo Mehanizma za njegovu saradnju s organima unutrašnjih poslova i pravosuđa u Francuskoj, kao i Ruandi, Belgiji, Ujedinjenom Kraljevstvu, Njemačkoj, Austriji, Nizozemskoj, Luksemburgu, Sjedinjenim Državama, Švicarskoj i drugim državama, te i sa EUROPOL-om i INTERPOL-om, koja je doprinijela lociranju i hapšenju tog bjegunca.

Što se tiče daljih aktivnosti, Savjet bezbjednosti je pozvao sve države da u potpunosti sarađuju s Mehanizmom, naročito u cilju hapšenja i predaje što je prije moguće svih ostalih bjegunaca koje je optužio Međunarodni krivični sud za Ruandu (MKSR), te da pomognu u relokaciji oslobođenih osoba i osoba koje su odslužile svoju kaznu koje se trenutno nalaze u Republici Tanzaniji.